komentar bORISA JOKIĆA

Mladi Slavonci ne griješe: Turbofolk će uskoro biti lanjski snijeg?

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

U doba u kojem se čini da je glazbeni val predvođen Aleksandrom Prijović nezaustavljiv, glasovi mladih s istoka Hrvatske ukazuju na to da je njegov vrhunac možda već prošao. Još će se neko vrijeme puniti velike dvorane, ali 'upozorenja' iz slavonskih učionica treba ozbiljno uzeti jer su one prije gotovo 20 godina i najavile turbofolk

'Ne znam jeste li čuli za makedonsku grupu Leb i sol?' bio je odgovor učenice 3. razreda županjske gimnazije na pitanje što slušaju. Kolegica u majici s natpisom 'Me Against the World' i licem Tupaca Shakura nastavila je s dugačkim popisom domaćih i stranih hip-hop umjetnika iz devedesetih. Na spomen turbofolka odgovaraju da nemaju ništa protiv, ali da im se čini da je to lanjski snijeg. 'Gotovo Vam je to… još malo i vidjet ćete', presuđuje učenik koji se trenutno oduševljava hrvatskim danceom.

U doba u kojem se čini da je glazbeni val predvođen Aleksandrom Prijović nezaustavljiv, glasovi mladih s istoka Hrvatske ukazuju na to da je njegov vrhunac možda već prošao. Još će se neko vrijeme puniti velike dvorane, ali 'upozorenja' iz 3.c treba ozbiljno uzeti jer slavonske učionice diktiraju glazbene trendove. Štoviše, one su prije gotovo 20 godina i najavile turbofolk.

Piratski CD prije 21 godinu

U istraživanju koje smo u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu 2003. godine provodili širom Hrvatske postavili smo ista pitanja kao i prošle srijede. U to preddigitalno doba folk i turbofolk nisu bili vidljivi ni prisutni u hrvatskom medijskom prostoru, već pomalo zabranjeno voće bez radiostanica posvećenih takvoj glazbi, priloga na nacionalnim televizijama, praćenja svakog detalja s niza rasprodanih koncerata. Prije 21 godinu, na pitanje što slušaju, učenici 7. razreda u osnovnoj školi u Bošnjacima nedaleko od Županje spremno su uglas odgovorili – Mile Kitić. Štoviše, odlučili su svoj glazbeni izbor popratiti i izvedbom, pri čemu je Hrvoje srčano pjevao: 'Crna ili plava bila, grešna si, ma kakva bila', a cijeli razred na to je energično poentirao: 'Plava ciganko, plava ciganko.' Vesela je to bila izvedba, završena rečenicom 'Nema Vam toga u Zagrebu' i ponudom da mi nabave piratski CD za 10 kuna kod Debelog na kraju sela.

  • +53
Peti koncert Aleksandre Prijović u Areni Izvor: Cropix / Autor: Auto

Nema prevelike razlike između Mileta i Aleksandre – 'nisam ja ko one tvoje da mi baciš sitniš da se doteram, što se prave gluve, slepe, ja ću u tri lepe da te oteram' – modernija je to i kvalitetnija produkcija, noviji beatovi, ali zapravo se radi o istom glazbenom i lirskom obrascu samo 20 godina kasnije. Iznenađuje zapravo to da je valu najavljenom u maloj učionici trebalo toliko vremena da naraste i zapljusne sve te arene i sportske dvorane.

Prolaznost trendova

Povijest suvremene glazbe ukazuje na prolaznost trendova. Posebice je tako u današnje instant doba, karakterizirano masovnom produkcijom i drugačijim načinom slušanja glazbe, u kojem ključnu ulogu igraju streaming servisi i društvene mreže poput TikToka. Navedeno znači da je rok trajanja pojedinih trendova znatno kraći nego prije dvadeset ili četrdeset godina. Trenutak treba iskoristiti i upravo to trenutno rade turbofolk izvođačice i izvođači, znajući da će već sljedeće godine zagrebačku Arenu zamijeniti noćni klub u Zaprešiću. Prema županjskim srednjoškolskim 'glazbenim futurolozima', taj je trenutak vrlo blizu. Po njima, uz već dugotrajan revival dance glazbe, slijedi veći interes za rock and rollom s ovih prostora – kako onim koji su slušali njihovi roditelji i bake i djedovi, tako i onim novim, koji predvode bendovi kao što su Porto Morto ili Buč Kesidi.

'E da, sjetila sam se…', nastavila je učenica s početka, '…znate za Disciplinu kičme?' Na Kojino i moje pitanje: 'Što to mojoj duši godi…'

Slavonski klinci znaju kakav je zvuk sad u modi!

Buka u modi!

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.