10.000 DOLARA

Microsoft je natjerao na Windows 10, a ona ih tužila - i pobijedila

28.06.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Microsoft je s Windows 10 operativnim sustavom napravio jednu veliku grešku. Na (barem) tisuće računala diljem svijeta prisilio je nadogradnju sa starijih Windows izdanja bez znanja korisnika, a neki su pravdu odlučili potražiti i na sudu. Teri Goldstein iz Kalifornije je to i uspjela, uz presudu da joj je Microsoft dužan 10 tisuća dolara

Na njenom računalu nadogradnja nije uspješno prošla, a za 'Windows 10 nikad nije ni čula'. Nakon neuspjele nadogradnje uočila je kako je računalo postalo sporo, rušilo se te je 'danima bilo nefunkcionalno'. Kako joj Microsoft podrška nije pomogla, odlučila je potražiti pravdu na sudu. I uspjela je u tom.

Microsoft je inicijalno zatražio žalbu, no odustao je od toga prošli mjesec. Stvari s nadogradnjom Windows 10 OS-a su na neki način izmakle kontroli, s obzirom da se u eteru raznih TV emisija pojavio prompt da instaliraju nadogradnju. Danas Windows 10 informira korisnika o najboljim terminima za nadogradnju te mogućem (kratkom i obično neuspješnom) prekidu nadogradnje.

IT div iz Redmonda i dalje inzistira da neće prisiliti nikoga na (još kratko) besplatnu nadogradnju, no činjenica je da se korisnici i dalje moraju 'potruditi' za odbijanje. Pored mogućih nekompatibilnosti hardvera i softvera s najmodernijim OS-om iz Redmonda do sada, korisnici su sumnjičavi i oko telemetrije koju Microsoft prikuplja za prikupljanje golemih količina podataka - i u konačnici - poboljšanje vlastitih usluga. Barem s te strane priče, straha uistinu ne bi trebalo biti.