NEPOTREBNOST I NEPOVJERENJE

Windows 10 na 300 milijuna uređaja, još stignete po besplatnu nadogradnju

10.05.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Microsoft je i službeno potvrdio kako 29. srpnja istječe okvir od godinu dana za besplatnu nadogradnju postojećih operativnih sustava na Windows 10. Za instalaciju desetke nakon tog datuma valjat će izdvojiti 119 dolara tj. otprilike tisuću kuna (s porezom). Paralelno s tim, otkriveno je kako Windows 10 koristi više od 300 milijuna uređaja diljem svijeta

Windows 7 nedavno je napokon zaronio ispod 50 posto tržišnog udjela, a premda mnogi smatraju da se Windows 10 širi (pre)sporo - brojevi govore nešto drugo. Windows 10 je prema praktički svim pokazateljima najbrže rastuća verzija Windows OS-a do sada.

Najsporiji rast, očekivano, zabilježila su poduzeća - barem ako se pita analitičare. Problem na masovnom tržištu ipak je postojao, jer je Microsoft za dorađivanje sustava i omogućavanje svih integriranih značajki odlučio koristiti brojne telemetrijske podatke koje su pak blogeri i aktivisti vezani uz prava privatnosti proglasili špijunažom. Ekipa iz Redmonda je pak prilično netaktičnim potezima odlučila širiti poruku o besplatnoj Windows 10 nadogradnji po svaku cijenu, što se također pokazalo zastrašujućim.


Neke od najupečatljivijih značajki OS-a jednostavno nisu dostupne na svim tržištima (poput Cortane), a DirectX12 u većem broju tek trebaju stići na tržište pa ni gejmeri nisu imali posebnih razloga prijeći na desetku. Među populacijom korisnika Steama Windows 10 samo što nije ugrabio krunu od sedmice. Prema podacima za travanj, Windows 10 (kombinirano) je ugrabio 39,51 posto udjela, a Windows 7 (kombinirano) drži 39,54 posto udjela.

'Već ovaj mjesec Windows 10 bi mogao početi svoju dominaciju na jednoj od najpopularnijih gejmerskih platformi uopće.'

S druge strane, oni koji su prešli na Windows 10 većinom su zadovoljni onim što dobivaju. U svakom slučaju pred operativnim sustavom Windows 10 nalazi se vrlo dug put. Microsoftovi (optimistični) planovi govore kako u sljedećih godinu-dvije žele prijeći milijardu uređaja s Windows 10 OS-om. Kako bi se to dogodilo, poduzeća i organizacije će morati napraviti prijelaz sa starijih izdanja OS-a. Hoće li se to i dogoditi, tek treba vidjeti.

Velika prepreka u svemu tome bi mogla biti i činjenica da, usprkos dostupnosti besplatne nadogradnje, milijuni korisnika diljem svijeta jednostavno nisu odlučili prijeći na desetku iz ovog ili onog razloga. Prekid produžene službene podrške za Windows 7 se očekuje tek 2020. godine.