MICROSOFTOV KVARTAL

To je to od Windows Phonea, prodaja pala za 73 posto

23.04.2016 u 16:59

Bionic
Reading

Mnogi su ovih dana očekivali da će Microsoft napokon probiti rekord na burzi od 58,72 dolara postavljen još daleke 1999. godine, no nedugo nakon objavljivanja rezultata za treći poslovni kvartal 2016. godine, uslijedio je hladan tuš. I dok su Redmondovci uprihodili 20,5 milijardi dolara u prihodima uz 3,8 milijarde neto dobiti, riječ je o rezultatima nižim od istog razdoblja lani

Cijeloj priči definitivno ne pomaže ni činjenica da je prodaja Windows Phone (Lumia) uređaja pala za vrtoglavih 73 posto, uz isporučenih tek 2,3 milijuna uređaja. Zbog toga su prihodi u tom dijelu pali za gotovo 50 posto. Sreća u cijeloj priči s hardverom je rast prodaje Surface računala od 61 posto, uz prihode od 1,1 milijardu dolara.

Surface hardver s osvježenjima poput modela Pro 4 i Surface Book računala definitivno je dobro odigran u Microsoftu, što se ne može reći i za Windows Phone platformu, koja ove godine neće vidjeti značajnijih osvježenja. Lumia 650 je vjerojatno posljednji Lumia model uopće, a izgledno je da će za tu platformu stvari potpuno potonuti tijekom 2016.


I dok je svijet tržišta osobnih računala u velikoj krizi, Windows OEM prihodi su se smanjili tek dva posto, što je bolje od očekivanja. Ono gdje Microsoft kapitalizira jest guranje cloud servisa. Oni su uz Office narasli za sedam posto, a Microsoft sad broji 22,2 milijuna pretplatnika Office 365 paketa. Azure prihodi su narasli vrtoglavih 120 posto.

Više detalja moguće je pročitati u službenom Microsoftovom izvješću za treći poslovni kvartal 2016.