11 POSTO ZAPOSLENIH

Intel polako odustaje od osobnih računala i dijeli hrpu otkaza

20.04.2016 u 14:14

Bionic
Reading

Intel je u utorak službeno potvrdio kako reže čak 11 posto radne snage, odnosno 12 tisuća radnih mjesta. Potez je opisan kao 'restrukturiranje kompanije' i evolucija kompanije van svijeta osobnih računala koja nastavljaju bilježiti loše prodajne rezultate diljem svijeta

Troškovi restrukturiranja procijenjeni su na 1,2 milijarde američkih dolara, no dugoročno bi ušteda mogla biti kudikamo značajnija za ovog diva IT industrije. Već ove godine će zbog toga uštedjeti 750 milijuna dolara, a do sredine sljedeće godine stvari bi već bile u plusu s uštedom od 1,4 milijarde godišnje.

Gartner je nedavno prognozirao da će tržište osobnih računala ove godine 'dotaknuti dno', nakon čega slijedi oporavak. Međutim, brojni IT divovi si ne mogu ili ne žele priuštiti bilo kakve gubitke - a Intel tu igra na kartu 'evoluiranja kompanije'.

'Evoluiramo iz PC kompanije u kompaniju koja će činiti srce cloud rješenja te milijardi vezanih i pametnih računalnih uređaja', kažu u Intelu.


Zanimljivo je da su kvartalni prihodi kompanije bili iznad očekivanja (13,8 milijardi dolara), no za ostatak godine su prognoze mnogo lošije. Odjel Client Computing Group i dalje ostaje najvećim izvorom prihoda. PC čipovi su zabilježili rast prihoda od dva posto na godišnjoj razini, a odjel za podatkovne centre je narastao za devet posto, također na godišnjoj razini. CEO Intela, Brian Krzanich je pak rekao da je 'evolucija kompanije već dobrano utabana', jer 40 posto prihoda i 60 posto profita stiže iz odjela nevezanih za osobna računala.