NIŠTA NA BUILDU

Windows za pametne telefone Microsoftu ove godine nije u fokusu

02.04.2016 u 09:55

Bionic
Reading

Nije trebalo s posebnom pažnjom pratiti glavnu prezentaciju konferencije Build 2016 koja je održana u srijedu, a da se uoči izostanak spomena Microsoftove mobilne platforme. Windows izdanje za pametne telefone nije bio čak ni sekundarne kategorije - za cijele prezentacije spomenut je tek onak, usputno, u par navrata. Glava Windows odjela u Microsoftu Terry Myerson je otkrio zašto je to bio slučaj

U razgovoru za The Verge, Myerson je tek otkrio ne pretjerano iznenađujuć podatak - Windows pametni telefoni nisu fokus Microsofta za tekuću godinu. Posebno kad je riječ o developerima i njihovom zanimanju, u Redmondu smatraju da moraju posvetiti više pažnje ključnim segmentima, a Windows pametni telefoni to nisu.

'Potpuno smo posvećeni toj 4-inčnoj dijagonali zaslona', rekao je Myerson te dodao 'bit će vremena za fokus na taj segment, a iako je u ovom trenutku dio obitelji (proizvoda op.a.) nije srž u kojoj se nadamo stvoriti zanimanje developera tijekom sljedećih godinu dana'.


Čelna figura Windows odjela je rekla i kako je jasno da ako se želi doći do što više developera te ako se želi omogućiti tim developerima da pruže sadržaj što većem broju ljudi - Windows Phone nije pravo rješenje. 'Za nove i uzbudljive stvari, tu su Xbox i HoloLens', dodao je.

Ovo ne znači kako Microsoft i službeno diže ruke od Windows izdanja za pametne telefone ili samog hardvera, no ove godine stvari žele osloniti na dalji razvoj pod UWP-om. 'Mobile first, cloud first' strategija kompanije se ipak oslanja na ono što ima solidnog udjela na tržištu.