PRAKTIČNO

Kompaktni fotići i dalje žive, isprobali smo Canon PowerShot N2

07.07.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Ako ste mislili da su kompaktni fotoaparati stvar prošlosti te da im zbog pojave pametnih telefona s odličnim fotomogućnostima prijeti istrebljenje, prevarili ste se. Isprobali smo Canon PowerShot N2, kompaktni i nadasve džepni fotoaparat koji opravdava postojanje ovog segmenta uređaja

Dobar dio mobitela, barem oni u kategoriji top modela, već neko vrijeme sadrži kamerice koje se bez problema nose s mogućnostima kompaktnih fotoaparata. Dalo bi se zaključiti da će zbog praktičnosti korisnici odustati od kompakata i potpuno se prebaciti na mobitele, no dokle god je uređaja poput Canonovog PowerShota N2, to se neće dogoditi.

Malen, praktičan, jednostavan za korištenje i odličnog izgleda - ono je čime bismo mogli opisati Canon PowerShot N2. Ovaj uređaj elegantnog izgleda odlično će se uklopiti u svaku žensku torbicu, no nema nikakvog razloga da u njegovim mogućnostima ne uživaju i svi ostali.

Ultimativan fotić za selfiće

Canon PowerShot N2 nasljednik je istoimenog modela kompakta, no evoluirao je od originala. I dalje je kompaktan i nevjerojatno jednostavan za korištenje, no uz dodatke koji ga žele pretvoriti u alat za snimanje samoslika, sebeslika ili selfića, ovisno kako nazivate autoportrete koje bjesomučno okidate.

Glavni krivac za ovu tranziciju je 2,8-inčni zaslon koji je moguće zakrenuti za 180 stupnjeva, čime ćete u svakom trenu moći vidjeti kako će vam ispasti fotografija sebe i okoline.

Ako vam ni ovo nije dovoljno, znajte da uređaj ima mogućnost Wi-Fi i NFC povezivosti te da ga možete bez problema i uz tek pokoji klik spojiti s drugim mobilnim uređajem. Ali ni to nije sve - fotoaparat sadrži tipku Mobile Device Connect Button koja će, kao što joj i naziv sugerira, jednostavno povezati vaš fotoaparat s mobilnim uređajima bilo koje kompatibilne platforme. Vlasnici Windows Phonea čupaju kosu jer će im ova povezivost, ovim načinom, biti potpuno beskorisna. Oni će se morati osloniti na ostale dostupne.

Dobro, što je s ostalim fotomogućnostima?

Integrirani objektiv je žarišne duljine 5-40 mm (ekvivalent 35 mm: 28-224 mm) uz svjetlosnu jakost od f/3.0-f/5.9., Canonov procesor DIGIC 6, 8x optički i 16x digitalni zum te ISO osjetljivost 100 - 3200.

Svim mogućnostima uređaja upravljamo preko zaslona osjetljivog na dodir, a sve što softverski nudi zadovoljit će i najokorjelije ljubitelje fotografije koji se oslanjaju na maksimu ‘upali i snimaj predefiniranim postavkama’. Canon je u ovom segmentu pokrio baš sve. Osim preko zaslona, okidanje fotografije moguće je i preko ‘klikabilnog’ prstena objektiva.

Raniji Canonov dodatak Creative Shot omogućuje vam da uz originalnu fotografiju snimite njene četiri uljepšane verzije - Retro, Monochrome, Special ili Natural. Uz Creative Shot, dostupno vam je 46 različitih filtara za mijenjanje fotografija, a novost je to da je moguće koristiti Creative Shot i prilikom snimanja videozapisa.

Sama kamerica dimenzija je 80,9 x 62 x 32,3 milimetra, mase 180 grama.

Ono što se neće svidjeti mnogima je podatak da PowerShot N2 sadrži LED bljeskalicu koju poznajemo iz pametnih telefona, a koja će biti u stanju osvijetliti nešto samo ako je u dometu od otprilike 1,7 metara od uređaja.

Ostale mogućnosti, ugrađeni autofokus, stabilizacija slike i slični dodaci, garantiraju da će vam sve snimljene fotografije biti oštre, kvalitetnih boja te dovoljno dobre kako biste ih mogli podijeliti sa svojim sljedbenicima na društvenim mrežama.

Zaključak

Canon PowerShot N2 odlična je minijaturna kompaktna kamerica koja izgleda moderno, stane vam u dlan ruke, vrijeme od paljenja kamere do okidanja prve fotke iznosi ispod dvije sekunde, sadrži gomilu filtara zbog kojih se nećete mučiti s ručnim postavljanjem te snima odlične fotografije i HD videozapise.

Pri korištenju do punog izražaja dolazi komponenta Point and shoot te nabavkom kamere Canon PowerShot N2 definitivno nećete pogriješiti, a ako ste baš zagrizli za to da ručno izmjenjujete određene postavke, ovaj uređaj vam i to nudi do određene granice.

Cijena od oko 2.500 kuna nije niska, no nije ni previsoka, a nudi sasvim dovoljno za spomenuti novac.

SPECIFIKACIJE:

Canon PowerShot N2

Senzor: 1/2.3" CMOS od 16,8MP, ISO raspon 100-3200
Optika: 28-224 mm (35 mm ekvivalent) f/3.0 - f/5.9
Zaslon: 2,8" zakretni (do 180 stupnjeva), osjetljiv na dodir
Bljeskalica: LED
Medij za pohranu: microSD, microSDHC, microSDXC kartice
Baterija: NB-9L Li-Ion, dostatna za snimanje oko 200 fotografija
Dimenzije i masa uređaja: 80,9 x 62,0 x 32,3 mm / 200  g
Cijena: 2.499 kuna
Ustupio: Canon Hrvatska