TEHNO RECENZIJE

S pravom pri vrhu prve lige: Isprobali smo Honor Magic6 Pro

31.03.2024 u 08:53

Bionic
Reading

S cijenom od 1299 eura, ne može se reći da je riječ o jeftinom uređaju, ali Magic6 Pro ima što pokazati

Honor Magic6 Pro imao je premijeru sredinom siječnja ove godine. U međuvremenu je stigao na hrvatsko tržište pa pogledajmo što može ponuditi.

Honor Magic6 Pro - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Na modelu pristiglom na recenziju straga je blago rebrasta veganska koža (postoji i izdanje sa staklenom pozadinom crne boje), s povećim modulom za leće kamere koji čini prilično veliku izbočinu u gornjem dijelu.

Lažna koža je ugodna za držanje i nije skliska, kako u rukama, tako i na glatkim površinama. Imam ponešto dvojbi oko toga kako će izgledati nakon duljeg korištenja, ali to nije ništa što se ne bi moglo riješiti pažljivim redovnim održavanjem. Sprijeda je zaslon zakrivljen na svim rubovima te pokriva cijelu površinu uređaja, osim izreza pri vrhu za dvostruku prednju kameru.

Dijagonala je 6,8 inča (17,2 centimetra), razlučivost 2800 puta 1280 piksela, tehnologija je OLED i može se pohvaliti vršnom svjetlinom od 5000 nita (za HDR sadržaje), uz frekvenciju osvježavanja od 120 Hz. Ta frekvencija može pasti na jedan Hz kako bi manje opteretila bateriju, što je u slučaju ovog modela dosta korisno (no o tome nešto više malo kasnije).

Štiti ga Honorov NanoCrystal Shield, koji bi trebao biti deset puta otporniji na padove u usporedbi s prethodnikom. Nisam probao, ne bih ni vama preporučio, iako mobitel - ukupno gledano - djeluje prilično čvrsto i robusno.

Bio otporan na padove ili ne, Magic6 Pro ima izvanserijski dobar zaslon. Jasan je i oštar, lako čitljiv i pregledan iz raznih kutova i pod izravnim svjetlom, odličnog prikaza boja i kontrasta. Najbolje je služio za gledanje videosadržaja, no bilo je užitak koristiti ga svakodnevno.

U zaslon je ugrađen čitač otiska prsta, a tijekom testiranja radio je brzo i pouzdano. Nisam ga, doduše, puno trebao koristiti jer Honor Magic6 Pro također dolazi s tehnologijom prepoznavanja lica, a ona je - općenito govoreći - obično jednostavnije rješenje za otključavanje uređaja.

Tako je i bilo. Prepoznavao me bez obzira jesam li nosio naočale ili nisam i brzo reagirao u raznim okolnostima. Do zastoja bi ponekad došlo u uvjetima slabije rasvjete, no to su bile iznimke, ne i pravilo.

Vratimo se na trenutak na opis uređaja. Na gornjem bridu je rešetka za stereo zvučnike, čistog zvuka i zadovoljavajuće glasnoće, ali bez puno basa. Na desnoj strani donjeg brida također ćete naći rešetku za zvučnik.

Sredinu zauzima utor za USB-C, koji služi i za slušalice, dok je na lijevoj strani ladica za dvije kartice SIM. Lijevi brid je potpuno prazan, a desni ima razmjerno nisko postavljene tipke za uključivanje i regulaciju glasnoće zvuka. Kućište - koje djeluje čvrsto, robusno i elegantno - također je otporno na prašinu i vodu (IP68).

Kamere

Glavna kamera opremljena je lećom s 50 megapiksela, čiji HDR senzor može povećati dinamički raspon i do osam puta, što bi trebalo omogućiti značajno bolje rezultate pri fotografiranju pojedinosti.

Također ima mogućnost mijenjanja otvora blende, što je korisno kad imate posla sa slabijim svjetlom, a i automatski će se prebaciti na makro snimanje kad pokušate nešto snimiti izbliza.

Telefoto periskopska leća opremljena je sa 180 MP i podržana umjetnom inteligencijom (pri snimanju, ne i obradi). Treća leća je ultraširoka (122 stupnja) kamera s 50 MP, otvora blende f/2.0.

  • +9
Honor Magic6 Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Fotografije su oštre, dobro izbalansirane kad je riječ o svjetlu i kontrastu te vjernog prikaza boja. Svakako preporučujem da se poigrate zumiranjem jer je u tom području Magic6 Pro zasad u prednosti u odnosu na ogromnu većinu Androida te klase.

Sprijeda je također kamera s 50 MP, autofokusom i otvorom blende f/2.0. Nije, naravno, tako dobra kao stražnja kamera, ali možete računati na sasvim pristojne fotografije.

Procesor

Magic6 Pro pogoni Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 s 12 gigabajta radne memorije i 512 GB memorije za pohranu. To je pristojna količina memorije, ali računajte na to da je ne možete proširiti karticom microSD.

Zanemarimo li to, ovo je moćna konfiguracija na papiru te se takvom pokazala i u praksi. Što god sam radio, uređaj je reagirao brzo, bez primjetnog zagrijavanja i pri većim opterećenjima.

Softver

Operativni sustav je Honorov MagicOS u izdanju za Android 14. Nije pretjerano nakrcan suvišnim softverom, iako je Honor malo previše agresivan guranjem Honor ID-ja za moj ukus.

Ako ste koristili ranija izdanja ovog operativnog sustava, neće vam biti iznenađenje to što centar za obavijesti i brz pristup postavkama dijele zaslon. Ako niste, trebat će vam neko vrijeme da biste se priviknuli na to. Novitet su značajke s umjetnom inteligencijom MagicPortal i MagicLM.

Prva bi trebala analizirati poruke, slike i druge sadržaje da bi vam preporučivala aplikacije. Dvojbeno je koliko je to doista korisno, tim više što način na koji značajka trenutno funkcionira nije naročito praktičan.

MagicLM je osobni digitalni pomoćnik koji može odgovarati na upite, ali i uređivati fotografije i videozapise iz galerije temeljem opisa, pomoći u pronalaženju pojedinih datoteka i još štošta. Dojma sam da je za obje značajke potrebno neko vrijeme ne biste li iz njih mogli izvući maksimum.

Zaključani zaslon moguće je prilagoditi vlastitim potrebama i željama. Dostupan je način rada Standby, u kojem između ostalog možete dobiti pristup značajkama poput upravljanja reprodukcijom glazbe ili odbrojavanja.

Baterija

Baterija kapaciteta 5600 mAh - specifična po tome što nije litij-ionska, već kombinacija silicija i ugljika - solidna je, ali nije me naročito impresionirala izvedbom. Uspjela je izdržati cijeli dan razmjerno intenzivnog korištenja prije no što je bila spremna za punjenje od praktično nule.

Kako je Magic6 Pro stigao bez originalnog punjača, samo s kabelom, podatke o brzini punjenja treba uzeti s određenom mjerom opreza.

Uz korištenje mog starog punjača, trebalo je nešto više od dva sata za punjenje od nula do sto posto. To nije tako loš rezultat, ali nije ni nešto posebno dobar. Moguće je da će s jačim punjačem biti potrebno kraće vrijeme. Ako ga nemate, eto - sad znate na što se trebate pripremiti.

Bežično punjenje išlo je znatno brže - trajalo je oko sata.

Trebate li kupiti Honor Magic6 Pro?

S cijenom od 1299 eura, ne može se reći da je riječ o jeftinom uređaju, ali Magic6 Pro ima što pokazati.

Glavne su mu prednosti izvrstan zaslon, moćan procesor i natprosječno dobre kamere. Baterija i softver su zadovoljavajući, iako bi moglo biti manje predinstaliranih aplikacija. Ima stereo zvučnike, podršku za vrlo brz Wi-Fi, kvalitetnu biometriju, pristojnu količinu memorije za pohranu...

Sve su to aduti koji u velikoj mjeri opravdavaju nešto veću investiciju.

Honor Magic6 Pro - ključne specifikacije

Zaslon: OLED, 6,8 inča (17,2 cm), 2800 puta 1280 piksela, 1-120 Hz, 1600 - 5000 nita, 453 ppi

Procesori: osmojezgreni Snapdragon 8 Gen 3 radnog takta do 3,3 Hz; Adreno 750

RAM: 12 GB

Memorija: 512 GB

Kamere:

- stražnja: trostruka, 50 MP f/1.4-2.0 (širokokutna), 50 MP f/2.0 (ultraširokokutna, 122 stupnja), 180 MP f/2.6 (periskopska, telefoto), 2,5x optički zum

- prednja: 50 MP

Baterija: 5600 mAh, Si-Ca, nezamjenjiva, do 80 W žično punjenje, do 66 W bežično, reverzno punjenje

Povezivanje: USB-C 3.2 (USB OTG), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, Bluetooth 5.3, GPS, NFC

Senzori i ostalo: stereo zvučnici, čitač otiska prsta, prepoznavanje lica, infracrveni odašiljač, brzinomjer, senzor blizine, kompas, pozivi i poruke putem satelita u slučaju nužde

Operativni sustav: Android 14, MagicOS 8

Boja: crna (staklo) ili zelena (lažna koža)

Cijena: 1299 eura

Ustupio: Honor