WTG 2014

Domaću web trgovinu u 2015. čeka rast

05.03.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Tek oko četvrtine kupaca kod nas kupuje online isključivo u hrvatskim web-shopovima. Mladi su skloniji inozemnim trgovinama, a čini se kako će se promijeniti kategorije u kojima najčešće kupujemo

Konferenciju 'Web trgovac godine 2014.' otvorila je Kristina Črep iz tvrtke Valicon, rezultatima istraživanja koje je ta tvrtka provela na više od 400 hrvatskih e-trgovina, analizirajući više od 30 tisuća kupnji online.

Glavni zaključak nije velika novost: domaća e-trgovina ima još podosta prostora za rast. Za slovenskim tržištem, na kojem je istraživanje također provedeno, zaostaje otprilike dvije godine, iako je struktura e-kupaca prilično slična.

Tijekom protekle tri godine broj kupaca online u Hrvatskoj rastao je za dva do tri posto godišnje. Črep očekuje kako će isti trend biti prisutan i tijekom ove godine.


Među kupcima online najveću pojedinačnu skupinu čine zreliji zaposleni ljudi, iza koje slijede mlađi zaposleni. Starija generacija i nezaposleni su zastupljeni ispod 20 posto. Mlade osobe su u većoj mjeri sklonije kupovini izvan Hrvatske (usput, samo 24 posto kupaca kupuje isključivo u Hrvatskoj), pa treba više poraditi na tome kako bi ih se privuklo i zadržalo.

Gotovo da nema kupca online koji se ne informira prije kupovine, u rasponu od tri (ljepota i zdravlje) do 11 dana (zabavna elektronika). I dalje najviše kupujemo online odjeću, obuću i modne dodatke, tehniku i kozmetiku. Mada te kategorije nisu blizu zasićenju zasad, Črep je upozorila kako postoje naznake da će primat preuzeti oprema za auto, proizvodi za djecu, sve za stanovanje, sportska oprema...

Također je istakla kako na domaćem tržištu strah i nepovjerenje nisu barijera kupovini online - 90 posto kupaca online osjeća se sigurno, 83 posto ima povjerenja u domaće trgovce online. Što i nije toliko čudno, uzme li se u obzir kako je istraživanje provedeno na ispitanicima koji već kupuju online.

Konferencija, koju organizira web odredište Jeftinije.hr u suradnji s tvrtkom Valicon, završit će dodjelom nagrade 'Web trgovac godine', prve te vrste u Hrvatskoj.