STIGAO I YOSEMITE

Apple otkrio najtanji iPad do sada

16.10.2014 u 20:55

Bionic
Reading

Apple je na događanju u Cupertinu u Kaliforniji otkrio konačnu verziju operativnog sustava OS X Yosemite za Mac i novitete u liniji proizvoda iPad. Na red su došla i računala Mac - iMac u 27-inčnom izdanju dobio je ekran vrtoglave razlučivosti, a Mac Mini osvježene komponente te nižu cijenu

'Godina je bila nevjerojatna, ali imamo još nekoliko stvari za pokazati', rekao je Tim Cook na početku događanja dodavši koliko su svi oduševljeni novim modelima iPhonea. Posebnu pažnju Cook je posvetio Apple Payu, za koji navodi da će doživjeti eksplozivan rast, a podsjetio je i na najavljeni Apple Watch te nove partnere za kreiranje 'integriranog i jedinstvenog' iskustva korištenja.

iOS 8 i OS X Yosemite su najavljeni za vrijeme ovogodišnjeg WWDC-a, a Appleova mobilna platforma u novoj verziji nedavno je ugledala svjetlo dana za podržane uređaje, podsjetio je Appleov Craig Federighi, opet usporedivši iOS s Androidom. Došao je red i na otkrivanje konačne verzije OS X Yosemitea, koju je od danas besplatno moguće preuzeti za Mac.


Novi iPad Air i iPad mini

'Prodali smo 225 milijuna iPada diljem svijeta', rekao je Tim Cook dodavši kako za iPade postoji više od 657 tisuća posebno izrađenih aplikacija te da Apple prodaje više iPad tableta nego drugi proizvođači računala. 'Kako napraviti iPad boljim?' upitao je Cook na pozornici predstavivši iPad Air 2, čije su komponente nedavno procurile. Posrijedi je najtanji tablet iz Cupertina, debljine svega 6,1 milimetar, što znači da su dva nova modela jedan na drugom tanji nego prva generacija ovog proizvoda.

Grafičke i procesorske performanse novog iPada mnogo su bolje zahvaljujući posebno izrađenom čipu A8X. Istovremeno, porast performansi nije imao utjecaja na trajanje baterije uređaja. iPad Air 2 donosi i novu kamericu iSight, razlučivosti osam MP te brojna hardverska i softverska poboljšanja. U kompaniji smatraju da je logično fotografirati tablet uređajima, zbog toga što pružaju 'izvrsnu mogućnost kadriranja'.

iPad sada donosi i dvostruki mikrofon i novu prednju kamericu s otvorom blende od f/2.2 za bolje selfieje i snimanje videa. Baš kako su glasine sugerirale, iPad Air 2 donosi i senzor Touch ID, poznat s iPhonea 5s, 6 i 6 Plus te brži Wi-Fi.

Cijene za iPad Air 2 u Wi-Fi izvedbi su 499 dolara za 16 GB, 599 dolara za 64 GB i 699 za 128 GB. Apple je otkrio i iPad mini 3, dijagonale 7,9 inča, uz 5-megapikselnu iSight kamericu te Touch ID nadogradnju. Početna je cijena novog iPada mini 399 dolara.

Osvježeni macovi

Apple je otkrio i 27-inčni 5K iMac. 'Na novom modelu ekran ima sedam puta više piksela nego na HDTV uređaju. Do sada nije postojao ovakav ekran za stolna računala', rekao je Schiller na pozornici. Razlučivost ekrana novog uređaja je 5.120 puta 2.880 piksela, a kompanija ga brendira kao ekran Retina 5K. Novi iMac donosi četverojezgreni procesor Intel Core i5, nadogradiv na Core i7, uz 8 GB radne memorije, nadogradive na do 32 GB. Što se grafike tiče, unutra se nalazi AMD Radeon R9 M290X, nadogradiv na 295X.

Terabajtni Fusion Drive standard je u ovom modelu iMaca, a moguće ga je nadograditi ili na Fusion Drive kapaciteta 3 TB ili SSD do 1 TB. Početna cijena novog modela je 2.499 američkih dolara.

Osvježena je i linija računala Mac Mini koja sada, uz nižu početnu cijenu (499 dolara), donosi nove komponente - Intel Core, procesore četvrte generacije, Intelovu grafiku, PCIe flash memoriju, 802.11ac Wi-Fi te dva priključka Thunderbolt.