UHITIO GA INTERPOL

U Kolumbiji pao hrvatski bjegunac Manuel Vulić zvani Otrov

06.05.2023 u 21:23

Bionic
Reading

37-godišnji Manuel Vulić, kojeg je Interpol označio kao jednog od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, uhićen je u Kolumbiji s lažnim slovenskim dokumentima

Kako je javio kolumbijski magazin Semana, Vulić je osumnjičen da je od 2019. do 2022. godine organizirao i financirao operaciju uvoza kokaina iz Južne Amerike u Europu putem brodova za prijevoz prehrambenih namirnica, te da je angažirao ljude za nadgledanje označenih kontejnera.

Kolumbijska policija otkrila je Vulića, porijeklom iz Zagreba, u gradu Pereiri na zapadu Kolumbije nakon dojave američkih obavještajaca. Ondje je bio poznat pod nadimkom Veneno (Otrov). U Pereiri je s obitelji proslavio rođendan u luksuznom hotelu, gdje je unajmio dvije sobe, a nedugo zatim uhitila ga je policija na šestom kilometru ceste prema gradu Armeniji.

"Kod sebe je imao slovensku putovnicu, slovensku osobnu iskaznicu, a također i iskaznicu kojom se identificirao kao policajac Republike Slovenije, a koja je glasila na drugo ime i pomoću koje je izbjegavao da bude otkriven", navodi Semana pozivajući se na neimenovani izvor iz kolumbijske policije.

Vulić se predstavljao pod imenom Borut Mozgan, pokazuju fotografije tih slovenskih dokumenata.

Kolumbijska policija vjeruje da je nekoliko godina živio tajno u Kolumbiji skrivajući se pod tim lažnim identitetom i predstavljajući se kao međunarodni policajac kojeg su angažirale diplomatske misije za rad u toj južnoameričkoj zemlji.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) sumnjiči Vulića za pripadnost kriminalnoj organizaciji, teško ubojstvo te za posjedovanje, proizvodnju i krijumčarenje oružja i eksploziva.

On sada u pritvoru čeka odluku o izručenju.

U Hrvatskoj Vulića policija sumnjiči da je pripadnik zločinačke organizacije koju predvodi Petar Ćosić zvani Šarac. Šarca sumnjiče da je od veljače 2020. pa do 12. siječnja 2021., u Hrvatskoj, Srbiji i Ekvadoru, organizirao likvidaciju Milana Milovca, desne ruke srpskog narkobosa Darka Šarića, koji je u Ekvadoru bio zadužen za organizaciju i distribuciju kokaina po zapadnoj Europi.

Članove skupine, među kojima je i Vulić, sumnjiče da su u Hrvatsku i druge zemlje EU prokrijumčarili najmanje 609 kilograma kokaina vrijednog više od 17 milijuna eura.