zamjena za mito

Proširuje se istraga u slučaju trgovanja poreznim informacijama

14.12.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Uskok je proširio istragu u slučaju u kojem je ravnateljica Razvojne agencije Karlovačke županije Sandra Cindrić, ranije zaposlena u Fini, uhićena u srijedu zajedno s poreznicom Ivankom Jukić i poduzetnikom Denisom Bilićem kojem su navodno davale informacije u zamjenu za mito

Prema navodima medija, riječ je o četvrtoj Uskokovoj istrazi protiv Bilića koji je uhićen u ožujku 2022., nakon čega je tužiteljstvo protiv njega širilo istrage u svibnju 2022. i lipnju ove godine.

U pretposljednjem širenju istrage iz lipnja, Bilić je osumnjičen za podmićivanje voditelja Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slaviše Penave u zamjenu za informacije kojima bi se spriječilo blokiranje i oporezivanje tvrtki s kojima je Bilić poslovao.

Uz Bilića četvrtim proširenjem istrage, pokrenute na temelju kaznene prijave PU bjelovarsko-bilogorske, obuhvaćene su djelatnica službe za naplatu i ovrhu zagrebačke Porezne uprave Ivanka Jukić te nekadašnja zaposlenica Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima Fine, a danas ravnateljica Razvojne agencije Karlovačke županije Sandra Cindrić.

Uskok sumnjiči Cindrić da je s Bilićem dogovorila da će mu za 5000 kuna dostavljati Finine podatke o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba koje su od njegovog interesa te interesa s njime poveznih osoba. Uz to, dogovorili su da će Cindrić u zamjenu za 4500 kuna i besplatno ljetovanje u hotelu poduzimati pravne radnje. Cindrić se na taj način, sumnja Uskok, okoristila za najmanje 1214 eura.

Uskok: Jukić intervenirala u porezni dug Bilićeve majke

Nadalje se sumnja da je Ivanka Jukić dogovorila s Bilićem da će u predmetu naplate duga poreza i doprinosa postupati u korist Bilićeve majke nepoduzimanjem dužnih radnji radi naplate duga.

Znajući da Bilićeva majka ima u vlasništvu inventar dućana i dio kuće na Hvaru, Jukić nije pokrenula ovrhu radi naplate poreznog duga koji je 1. siječnja 2016. iznosio gotovo 160.000 kuna niti je upisala založno pravo na nekretninu zbog čega je u veljači iste godine taj dug otpisan zbog apsolutne zastare.

Uskok ističe da je Jukić upisom založnog prava mogla osigurati da se glavnica od 57.125 kuna naplati i nakon proteka zastare.

Sumnja se i da su Jukić i Bilić dogovorili kako će mu ona dostavljati podatke o poreznim obveznicima od njegovog interesa. U tužiteljstvu navode da je riječ o podacima o prijavljenom PDV-u, pretplatama i dugovanjima PDV-a, kao i podacima očevidnika o redoslijedu plaćanja te podacima o ukupnom prometu bankovnih računa, poreznom dugu, blokadama i ovrhama.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih troje okrivljenika.