TREĆI PO REDU

Filip Zavadlav dobio novog odvjetnika: 'Učinit ću sve što je u interesu mog branjenika'

10.01.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Odvjetnik Darko Stanić posjetio je Filipa Zavadlava u zatvoru te zaključio da zbog razlika u koncepciji obrane ne može biti njegov branitelj, izvijestio je splitski Županijski sud koji je Zavadlavu dodijelio novog branitelja po službenoj dužnosti, splitskog odvjetnika Tadišu Miloševića

On je već treći odvjetnik koji je dodijeljen Zavadlavu nakon što je od daljnje obrane odustao zagrebački odvjetnik Branko Šerić. Najprije je sud izabrao odvjetnicu Ivanku Šamiju, koja ga je branila na samom početku postupka, potom je na red došao Darko Stanić, a sada i Tadiša Milošević.

'Upravo kopiram spis, nisam upoznat još s predmetom, ali mislim da ima vremena do početka suđenja koje je zakazano krajem ovog mjeseca', kazao je Milošević za Dalmatinski portal.

Odgodu, dakle, neće tražiti, no što će biti ako on i Zavadlav ne nađu zajednički jezik oko same obrane? Upravo je to bio problem s prethodnim braniteljima.

'Branitelj sam po službenoj dužnosti. Učinit ću sve što je u interesu mog branjenika', kazao je Milošević.

Novi početak suđenja Zavadlavu za trostruko ubojstvo na splitskom Županijskom sudu zakazano je za 30. siječnja.

​​Podsjetimo, Zavadlav je 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Samo nekoliko sati nakon krvoprolić​a predao se policiji na očigled šokiranih građana.

  • +6
Filip Zavadlav Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Za svako ubojstvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Ponovno mu se sudi jer je ​Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata te njega osobno.​ Taj sud smatra ​da​ utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.

Splitski Županijski sud ​zato odlukom Visokog kaznenog suda, u odnosu na ukinuti dio, iznova prov​odi raspravu ​nakon koje treba donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti​, a posebnu pažnju pritom treba​ju​ posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za ubojstvo tri osobe​.

Visoki ​kazneni ​sud ​je ​u svojoj odluci nagla​sio da se osuda zbog ukidanja dijela prvostupanjske presude odnosi na dva kaznena djela. Pritom ​su naveli da je kao olakotna okolnost ocijenjena Zavadlavova bitna smanjena ubrojivost​ te teške osobne i obiteljske prilike, dok je otegotnim ocijenjena njegova dosadašnja višestruka osuđivanost.