OGLASI KOJE PUBLIKA VOLI

Cijeli svijet već se bacio u native advertising – je li vrijeme i za nas?

09.03.2016 u 11:11

Bionic
Reading

Reportaža o ženskim zatvorima u The Atlanticu, otkrivanje narkoindustrije u The Wall Street Journalu, serija članaka o ekonomiji dijeljenja u Washington Postu. Svaki od ovih masovno čitanih i dijeljenih članaka zapravo je oglas, a njihov uspjeh objašnjava zašto je u native oglašavanje ove godine uloženo 7,9 milijardi dolara

Ta će brojka do 2018. porasti na 20 milijardi dolara, predviđa se, što znači da native više nije samo buzz word, već način komunikacije s publikom koji su prigrlili gotovo svi veći oglašivači i mediji.

Iako se čini kao da je donedavno bio samo sjaj u oku marketingaša,native advertising nije nastao jučer niti iz vedra neba – tiskani medijiodavno su na svojim stranicama objavljivali advertorijale isponzorirane tekstove, a promidžbene su poruke uklapali u ton, duh istil novina ili magazina u kojima su objavljeni.

U vrijeme kada se display oglašavanje bori s ad blockerima, ali i stavovima čitatelja koji su ili zasićeni ili otupjeli na silne reklame koje skaču po njihovim zaslonima, digitalni mediji objeručke su prihvatili ovu staru praksu i dali joj novi sjaj.

Zbogom prikrivenom oglašavanju!

Native je tako uspio nešto što se činilo nemogućim - ispunio je želje ipotrebe oglašivača, medija i čitatelja. Najviše su pritom profitiralipotonji, koji ne samo da dobivaju kvalitetniji i zanimljiviji sadržaj,već i više transparentan odnos. 

Svaki native sadržaj mora biti jasno označen kao sponzoriran, a na čitatelju je da odluči želi li ga pročitati i tako svjesno ući interakciju s brendom.

Ispostavlja se da sponzoriran sadržaj ljude ni najmanje ne smeta ako je transparentan: 59 posto čitatelja misli da je native oglašavanje zanimljivo, više od 80 posto njih misli da je informativno, a Atlantic se može pohvaliti i time da na njegovim sponzoriranim sadržajima čitatelji provode čak četiri minute, gotovo dvostruko dulje od prosjeka u digitalnim medijima.

Nova ljubav publike i brendova

Ako pogledamo neke primjere native oglašavanja, jasno je i zašto. Red Bull već odavno vlada native oglašavanjem offline – osim mnogih adrenalinskih događanja, stvara sadržaje poput dokumentarca The Art of Flight', u kojem snowboarderi testiraju svoje granice, a filmaši granice tehnologija snimanja kojima raspolažu.

Ikea je u suradnji s The Telegraphom napravila malu abecedu sa savjetima za bolji san fotografijama koje su pokazale posteljinu i krevete u koje se odmah poželite zavući, a Puma je u ženskom online magazinu Refinery29 plasirala jednomjesečni izazov s kalendarom vježbanja, vježbama i fotografijama za motivaciju.

Istraživačko novinarstvo u službi informiranja – i brendiranja

Mnogi su brendovi zabrazdili i dublje u novinarske forme, oživljavajući istraživačko novinarstvo koje odavno pati od nedostatka financija.

Kako bi promovirao novu sezonu serije 'The House of Cards', čija se radnja vrti oko političkog dvojca Claire i Franka Underwooda, već spomenuti The Atlantic napravio je veliku reportažu o poznatim političkim parovima i utjecaju prvih dama na politiku, podsjećajući čitatelje zašto toliko vole ovu seriju.


Za promociju serije 'Orange is the New black' u The New York Timesu je izašla i velika reportaža o ženskim zatvorima. Serija 'Narcos' promovirana je u Wall Street Journalu u prilogu Cocaineomics, kroz kvizove, interaktivne mape i sličan sadržaj koji je čitateljima otkrio novi svijet narkokartela izvan okvira fikcije, sve uklopljeno u vizualni identitet koji mami zazubice ljubiteljima dobrog sadržaja.

No nije sve u serijama i zabavnom sadržaju – kroz native su brendovi koji teže tome da prikažu svoju inovativnost konačno dobili način da uvjerljivo ispričaju svoju priču. AT&T je uz Washington Post pokazao kako su njegove usluge budućnost komunikacije kroz seriju priča o karijerama i budućnosti današnjih generacija.


Isti su način oglašavanja prihvatili startupi i velike korporacije, B2B tvrtke, nevladine udruge i dobrotvorne organizacije, pokazujući kako se uz iskustvo novinara i otvorenost brenda prema novim idejama svaka tema može pretočiti u nešto što će zaintrigirati javnost.

Jedno je sigurno – native je ušao na velika vrata i nudi nove mogućnosti i prednosti za oglašivače, medije i čitatelje, a rezultati koje postiže kombiniranjem kvalitetnog sadržaja i dobro osmišljenih marketinških poruka je neosporiv.

Odnedavno se i domaće tržište odlučilo istražiti njegov potencijal, a pitanje je samo koliko će se medija i oglašivača odvažiti, dati kreativi maha i mogućnosti nativea iskoristiti do maksimuma.