VLASNIK PROZVANOG PORTALA:

'Ne surađujem s naftašima, do cijena dolazim preko svojih izvora'

10.02.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Naftne tvrtke ne dogovaraju cijene goriva, a zato nemaju ni potrebe jer postoje specijalizirani portali koji unaprijed objavljuju iznose i točan datum promjene cijena po kojima se trgovci mogu samostalno ravnati. Ukratko, tako glasi jučerašnje priopćenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a ono se može shvatiti i kao prozivanje specijaliziranih portala da služe za dogovor cijena

U Hrvatskoj je trenutno samo jedan takav portal - cijenegoriva.info - čiji je osnivač novinar Tin Bašić. Aktivan je gotovo godinu dana i u pravilu prvi donosi informacije o kretanjima cijena goriva. Međutim najnovije veliko poskupljenje prvi je obznanio HTV u svom središnjem Dnevniku prošli petak.

'Do informacija dolazim na isti način kao i HTV. Imam svoje izvore. Ovaj put je HTV u petak navečer objavio koliko će točno iznositi poskupljenje. Njihovu vijest provjerio sam kod svojih izvora, a nakon što mi je potvrđena, izišao sam s priopćenjem', objašnjava Bašić.


Ističe kako nema nikakve veze s naftnim kompanijama niti su one dosad pokazale želju da surađuju s njim na bilo koji način.

Reakcija AZTN-a, smatra on, nije usmjerena protiv njegovog portala ili drugih medija, već je bila prvenstveno namijenjena naftnim tvrtkama tako da znaju da agencija prati tržište naftnih derivata i da malo pripaze na ono što rade.

'Pozdravljam svaku odluku institucija države koja ide za tim da tržište derivata bude transparentnije. Cilj i svrha mog portala je da obavijestim javnost o bilo kakvim promjenama cijena. Utorkom se obično događaju glavne promjene, a srijedom i četvrtkom naftne tvrtke ažuriraju cijene i prilagođavaju ih na svojim benzinskim postajama', kaže Bašić.

Tako se i ovaj put unaprijed znalo da će benzin okvirno danas poskupjeti za 40 lipa, ali na Croduxovim postajama cijena je porasla za 30 lipa, kod Tifona 45 lipa, a Ina je digla cijene za 40 lipa.

Na ideju o pokretanju specijaliziranog portala Bašić je došao prije godinu dana, u vrijeme javne rasprave o izmjenama Zakona o tržištu naftnih derivata

'Prema prijedlogu tog zakona, nigdje nije bilo definirano na koji će način naftne tvrtke obavještavati građane o cijenama. Smatram da je nužno dati građanima barem osnovne podatke jer je to esencijalno pitanje za svaki kućni budžet', ističe Bašić.

Prošlog mjeseca njegov portal je posjetilo više od 60.000 ljudi, a pogledali su stranicu preko 200.000 puta. Svaki tjedan barem 50 medija objavi njegovo priopćenje.

'Iznimno sam zadovoljan razvojem stranice. Naravno, od toga još ne mogu živjeti. Ovo je poslovni poduhvat za koji treba vremena, no potencijal postoji i nadam se da ću ga uspjeti i razviti. Želja mi je u konačnici imati sustav koji će pratiti cijene na svakoj benzinskoj postaji u Hrvatskoj', kaže Bašić.