ZARADILI KOD TEDESCHIJA

Njemačka banka prodala dionice Atlantica za 25 milijuna eura

27.11.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Njemačka razvojna banka DEG prodala je 6,21-postotni udjelu vlasništvu Atlantic grupe grupi institucionalnih ulagača za 25 milijuna eura, smanjivši svoj vlasnički udio u toj kompaniji na 2,28 posto, izvijestila je Atlantic grupa putem Zagrebačke burze

Transakcija je provedena izvan redovnog burzovnog trgovanja po cijeni od 925 kuna, a s obzirom na to da je navedena cijena 5,6 posto niža u odnosu na zadnju cijenu dionica prethodnog trgovinskog dana, burza je obustavila trgovanje do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima.

Nakon obustave trgovanja, investicijsko društvo Intercapital izvijestilo je da je njemačka razvojna banka Deutche Investitions und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG), koja drži 8,92 posto vlasništva Atlantic grupe, prodala 207.173 dionica Atlantic Grupe odnosno 6,21 posto vlasničkog kapitala

U priopćenju Intercapitala ističe se da je prodaja izvršena u procesu ubrzanog upisa u kojem je iskazan snažan interes investitora te je u konačnici cjelokupna ponuđena količina dionica prodana po jedinstvenoj cijeni od 925 kuna. Premda je postignuta cijena znato ispod burzovne, u Intercapitalu napominju da je to uspjeh s obzrom na naisku likvidnost domaćeg dioničkog tržišta.

U kupnji su sudjelovala 22 ponuđača, pri čemu je više od jedne trećine svih ponuda pristigla od vodećih međunarodnih fondova za ulaganja u tržišta u nastajanju i razvoju.


U transakciji ukupne vrijednosti od 25 milijuna eura, 58 posto udjela pripalo je investicijskim fondovima, 39 posto mirovinskim fondovima i tri posto bankama i individualnim investitorima.

Njemačka razvojna banka DEG dugoročni je razvojni partner Atlantic Grupe još od 2001. kada se banka pridružila u financiranju preuzimanja Cedevite što je kasnije nastavljeno kroz dioničko ulaganje 2006. te nadopunjeno sudjelovanjem u dokapitalizaciji 2010. godine.

Nije poznat ukupan iznos DEG-ovih ulaganja i ulazna cijena, ali u Atlanticu tvrde da im se cjelokupna investicija obilato isplatila.

Nakon ove transakcije DEG ostaje strateški partner s 2,28-postotnim udjelom u vlasničkom kapitalu Atlantic Grupe čime se nastavlja suradnja između banke i kompanije.

Ova transakcija će osigurati dodatnu likvidnost dionice Atlantic Grupe povećajavući udio dionica distribuiran javnosti (free-float) na 35,5 posto

'DEG je prepoznao potencijal Atlantic Grupe u vrijeme kada kompanija još nije bila na tržištu kapitala te je podržao naš razvojni put kroz dugotrajnu i plodnu suradnju. Sretni smo što DEG ostaje dioničar Atlantic Grupe, potvrđujući tako daljnju potporu našem razvoju. Također nas raduje povećana likvidnost naše dionice potaknuta ovom transakcijom, koja će općenito imati pozitivan utjecaj na hrvatsko tržište kapitala. Svakako nam je zadovoljstvo vidjeti ovako veliki interes domaćih i inozemnih investitora za dionicu Atlantic Grupe', poručio je Emil Tedeschi, Predsjednik Uprave Atlantic Grupe.