ZARADA NA LAKOVJERNIMA

Razgovor s mrtvima je milijunski biznis

16.11.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Ploveći u sitne sate našim lokalnim TV-postajama, naići ćete na vidovnjakinje, numerologinje, zvjezdoznance, gatare, stručnjakinje za anđeoski tarot i štoli već sve nisu, koji komuniciraju s onim ili onima gore i vama dolje, odgovarajući na pitanja (mahom) gledateljica o budućnosti i sudbini, zdravlju, ljubavi, novcu i urocima

U SAD-u i Velikoj Britaniji je 2012. registrirano 45.700 vidovnjaka, a zahvaljujući razgovorima s duhovima, neki su postali multimilijunaši. Da na nekoga bace kletvu ili čaroliju, od vidovnjaka traži tri posto muških i čak 51 posto žena.

Čavrljajući tako o koječemu, moja davna znanica u jednom je trenutku zastala i značajno izjavila: 'Znaš, prije dvije noći razgovarala sam s Titom.' 'Titom? Kojim Titom?' upitala sam zatečeno, ne shvaćajući o čemu to ona bunca. 'Pa s Titom. Brozom', objasnila je savršeno mirnim glasom, kao da njezin 'sugovornik' već godinama nije bio stanar beogradske Kuće cvijeća.

Doduše, žena jest spominjala da zaziva duhove, činilo mi se da je bila opsjednuta magijom, onostranim, mračnim silama, tajnim savezima koji prosipaju nered u svijetu, izvanzemaljcima i sve tako nešto, ali zašto baš Tito, a ne Mahatma Gandi, recimo, ili Marko Polo? Nije odgovorila. Sve mi se to činilo kao uvrnuti folklor osobe koja je u to doba proživljavala ozbiljna životna iskušenja, pa je to valjda, mislila sam, njezin psihološki bijeg od problema. No ona je o 'razgovoru' s maršalom pričala mrtvački ozbiljno, tvrdeći da joj je rekao sve o budućnosti nje, njezinih i šire, ali o tome pred skepticima poput mene nije smjela ni riječi, jer bi – objasnila je - izgubila povjerenje duhova i prestala biti medij, tj. 'obdarena izvanosjetilnim zapažanjem i primanjem vizija iz sfere onostranog'.

Prošlo je mnogo godina od tada, žena se u međuvremenu prestala baviti spiritizmom, ali i danas se prisjetim tog opskurnog razgovora, ploveći u sitne sate našim lokalnim TV-postajama na kojima kojekakve vidovnjakinje, numerologinje, zvjezdoznanci, gatare, majstori tarota, stručnjakinje za anđeoski tarot i što li već sve nisu, komuniciraju s onim ili onima gore i vama dolje, odgovarajući na pitanja (mahom) gledateljica o budućnosti i sudbini, zdravlju, ljubavi, urocima, kako se riješiti rospije na poslu, preseliti u novi stan, biti manje iskrena da vas ne tuže za klevetu, zaraditi novac, opametiti blentavog sina, riješiti se tuđe ljubomore, obiteljskog prokletstva i dohvatiti sreću. Za 6.99 kuna za minutu razgovora na čvrstom telefonu i 8.41 kuna na mobilnom (a vrijeme leti), jedna će vas plavokosa dama upisati u 'knjigu života' i reći vam kakva će vam biti 2015., druga će vas riješiti uroka i spaliti vašu 'lošu karmičku priču', treća će vam snahu poslati na ginekološki pregled, iako ionako još sljedeće dvije godine neće zatrudnjeti, a ima i psiholoških problema. Eto, i onostrano se preselilo na mali ekran, pa se uz svijeće za mističnu atmosferu nađe i laptop iz kojeg se čitaju zapisi u zvijezdama.

S kime to mrtvi naročito vole razgovarati? 'S maštovitim, kreativnim i vrlo osjetljivim osobama, jednostavnije rečeno lakovjernima, naivnima i obmanutima', kaže britanski profesor psihologije Richard Wiseman na Sveučilištu u Hertfordshireu i bivši profesionalni mađioničar, jedan od vodećih skeptika kada je riječ o vidovnjaštvu. A takvih 'maštovitih, kreativnih i osjetljivih' nije malo, još od sredine devetnaestog stoljeća, kada je zazivanje duhova postajao sve omiljeniji sport. O duhovima i iskustvima s onostranim napisano je more literature i snimljeno more filmova i TV serija. Čak JE i Oprah Winfrey ozbiljno intervjuirala kći Whitney Houston, Bobbi Kristinu, koja tvrdi da je opsjeda majčin duh. TV-mreža Fox News prenijela je priopćenje tajlandske duhovne grupe Dhammakaya da je osnivač Applea Steve Jobs reinkarniran kao božansko biće, ratnik i filozof te da boravi u nevidljivom hramu iznad starog ureda u kalifornijskom sjedištu tvrtke. Pjevačica Adele se bez nazočnosti tjelohraniteljice boji spavati u svojoj vili, nekadašnjem samostanu, jer misli da je kuća puna duhova.

Valjda samo u američkom gradu Euclidu istraživači paranormalnog mogu ozbiljno shvatiti dojavu nekih ukućana da im duhovi u dnevnom boravku vode ljubav, a to nije zgodno pred malom djecom. Imamo i mi svoja ukleta mjesta, pa neki vjeruju da je to nekada bila vila Viktora Kovačića, u blizini križanja zagrebačke Nazorove i Rokove, izgrađena na nekadašnjem Rokovom groblju. I otac Sherlocka Holmesa, Arthur Conan Doyle, bio je veliki zagovornik spiritualizma te nije slučajno što u okviru Centra za fizičko, psihičko i duhovno zdravlje u Edinburgu, nazvanom njegovim imenom, djeluje i Edinburška udruga spiritista.

Na svojedobnu molbu britanskog novinara Roberta Chalmersa (autora nove e-knjige 'Razgovor s mrtvima: spiritistička putovanja u onostrano') da komentira poplavu medija u njegovoj zemlji, u međuvremenu preminuli metodistički svečenik Lord Soper to je opisao kao 'duhovni fašizam', kao potragu ljudi za odgovorima izvan njihova spoznajnog svijeta, umjesto preuzimanja odgovornosti za vlastiti život. Glavna urednica glasnika Psychic News, Sue Farrow, pak kaže da bi od stotina medija koji su prošli kroz njezinu redakciju bez grižnje savjesti mogla preporučiti samo trojicu. Prije nego što se i sama počela time baviti, Farrowica je 25 godina dirigirala orkestrom Engleskog nacionalnog baleta, dok među vidovnjacima ima bivših brijača i strastvenih vozača motorkotača, a TV-zvijezda sa svojim showom 'Razgovor s mrtvima' Derren Brown predstavlja se kao čarobnjak, čitač tuđih misli, hipnotizer, slikar, pisac i – skeptik. Za poziv liječnika ili pravnika morate imati diplomu, a medij može biti svatko, objašnjava Sue Farrow.

A da je riječ o prilično unosnom poslu, najbolje pokazuje u SAD-u 17 vidovnjaka, medija i iscjelitelja multimilijunaša (prosječna godišnja zarada uspješnog vidovnjaka/medija pet milijuna dolara) i 22 agencije za izdavanje certifikata vidovnjacima/ medijima, kojih je prema podacima iz 2012. u SAD-u i Europi bilo 45.700 registriranih. O onima na crno može se tek nagađati, a samo 36 registriranih to radi pro bono, iako će vam svaki reći da to čini iz ljubavi i pobude da pomogne bližnjemu. Među njima 87 posto vjeruje u izvanzemaljce, 43 posto u NLO, a 99.99 posto u Boga.

Budući da mediji danas teško mogu bez elektronskih medija, u SAD-u ih 600 ima svoj show na radiju i informacije na internetu, stotinu ih je dio zabavljačke i showbiz industrije, a više od 300 ih objavljuje knjige. Među vidovnjakinjama 111 ih je kupilo lažne doktorske diplome tipa 'doktorica metafizičkih znanosti', a to je učinilo 98 muških; u zadnjih pet godina više od 2.100 ih je završilo na sudu, a u 2011-2012. prevareno je klijenata za 200 milijuna dolara.
Pa ipak, klijenti baš i nisu sasvim golo stado sitnog zuba, jer se prosječna godišnja zarada muških kreće od 40.000 do 95.000, a ženskih do 100.000 dolara. Klijenti su u dobi od 27 do 54, a klijentice od 21 do 60 godina starosti, što će reći ni naivni balavci, ni dementni starci, od kojih blizu 70.000 traži savjete više od jedne, pa čak i više od 10 godina. I još nešto: dok tri posto klijenata od svojih vidovnjaka traži da na nekoga bace kletvu ili čaroliju, to zahtijeva čak 51 posto žena!

Loši vidovnjaci mogu varati na dva načina: tzv. 'vrućim čitanjem' (skupljanjem informacija od poznanika klijenta ili u današnje vrijeme putem interneta) ili tzv. 'hladnim čitanjem', nizom tehnika kojima spretni manipulatori navode osobu da se ponaša na određeni način ili ih može uvjeriti da imaju posla s nekim nadnaravnih sposobnosti. Ništa nova, time se koriste i obični trgovci, a o svemu psiholozi i psihijatri imaju mnogo toga reći.

A među najpopularnijima u Velikoj Britaniji pročula se Sally Morgan ili Vidovnjakinja Sally, bivša zubarska tehničarka koja ima pravu malu spiritističku tvornicu. Prva spiritistička iskustva stekla je s devet mjeseci (!), prvog duha srela u četvrtoj godini, sposobnost naslijedila od bake zvane 'vještica iz Fulhama', a danas ima mnogobrojne TV i radio nastupe, cijeli tim spiritista specijaliziranih za pojedina područja: ljubav, zdravlje, budućnost, novac itd., koji putem interneta odgovaraju na pitanja, no posebno se specijalizirala za spektakle uživo, priređujući ih 120 godišnje u najprestižnijim dvoranama, od Londona do Glasgova, a ulaznice se mogu rezervirati već za svibanj 2015. godine.

Svaki show traje dva sata i 10 minuta, posjetitelji na ulazu u jednu staklenu posudu ostavljaju sliku pokojnika s kojim žele komunicirati, u drugu pitanja koja im žele postaviti, a Sally slučajnim odabirom obrađuje nekoliko slučajeva. U tim seansama znala bi se osramotiti, jer bi joj posjetitelji podmetali svoje fotografije, a ona je o njima nabajala kao o njihovim preminulim najdražima. Njezini TV nastupi neke su gledatelje pak uvjerili da stupa u kontakt s duhom zvanim Google, a posljednji je skandal izbio prošloga mjeseca, kada su suprug i zet vulgarno napali sumnjičavog aktivista Marka Tilbrooka i vrijeđali ga na homofobnoj bazi. Nakon toga vidovnjakinja je i muža i zeta izbacila iz svoga tima, ali to joj nije mnogo pomoglo, jer su već prilikom prvoga nastupa ispred dvorane s 950 prodanih mjesta, uslijedile demonstracije s transparentom 'Jednaka prava za gay duhove'.

Nakon svega, jedna je razočarana posjetiteljica na Sallynoj internetskoj stranici zaključila: 'Da, vidovnjaci mogu biti uhvaćeni u varanju, mogu biti proglašeni šarlatanima i za to će ih publika kad-tad s pravom kazniti, za razliku od advokata, političara, šarmantnih plejboja i burzovnih mešetara koji mogu muljati, ali će i nadalje zadržati i ugled i novac.'