ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Kako se provode EU projekti u Hrvatskoj?

24.10.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Ovih je dana društvo 'Projekt jednako razvoj' objavilo rezultate neovisnog prvog velikog istraživanja o dosad provedenim EU projektima u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju

S obzirom na to da su javno dostupni podaci o stvarnom korištenju EU fondova vrlo ograničeni, osnovni cilj istraživanja bio je sakupiti informacije od samih korisnika EU sredstava o tome koliko učinkovito se provode EU projekti, detalji koji inače nisu istraženi ni poznati javnosti.

Istraživanje je provedeno na ukupno 576 projekata koji su financirani kroz program IPA, unutar komponente I, komponente II (izuzev prekogranične suradnje s državama članicama) te komponente IIIC i komponente IV. Anketom je prikupljen uzorak u formi povratnih podataka od 390 projekata, odnosno od 67,71 posto populacije, što je izrazito velik odaziv te ukazuje na prepoznavanje relevantnosti ove tematike kao područja istraživanja među postojećim nositeljima projekata.

Relevantno za istraživanje, od navedenog uzorka, 190 projekata je završilo s provedbom, 162 projekta je završilo s provedbom i predalo završno izvješće, dok je 138 projekata završilo s provedbom, odobreno je završno izvješće i primljena je završna isplata po odobrenju završnog izvješća.

U publikaciji istraživanja rezultati daju odgovore na pitanja kao što su:
Koliki je trend prosječne stope iskorištenosti EU sredstava
Kako su se sredstva EU fondova rasporedila po regijama Hrvatske
Koliko je vremena potrebno od prijave na natječaj do potpisa ugovora
Koliko je vremenski potrebno za odobrenje izvještaja i primitak plaćanja
Zašto nije moguće iskoristiti sva sredstva koja su na raspolaganju
U kojim područjima su utvrđeni neprihvatljivi troškovi projekata
Kako se premošćivao financijski jaz do dobivanja isplata EU sredstava
Koliko se vremena/sredstava troši na administraciju projekata
Koliko su projekti ostvarivali očekivane rezultate
Koliko su korisnici zadovoljni suradnjom s ugovornim tijelima

Osim podataka, Projekt jednako razvoj u publikaciji istraživanja (poglavlje 5.) također je dao i niz zaključaka i preporuka sudionicima sustava EU fondova te budućim i trenutačnim korisnicima EU projekata koji također mogu biti korisni za prenošenje javnosti.

Istraživanje možete pogledati OVDJE