DRVNA INDUSTRIJA

Holtz Savić otvara četiri tvornice u Novoj Gradiški

02.07.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Goran Savić, vlasnik njemačke tvrtke Holtz Savić GmbH, jučer je s Industrijskim parkom Nova Gradiška potpisao Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji i strateškom partnerstvu u drvoprerađivačkoj djelatnosti. U gradu u kojemu drvna industrija ima dugu tradiciju, njemačka tvrtka planira otvoriti čak četiri tvornice u čijim će se pogonima obavljati primarna prerada drveta, proizvodnja drvenih elemenata, proizvodnja parketa i drvenih podova, proizvodnja masivnih drvenih ploča, te proizvodnja namještaja. Riječ je o investiciji teškoj oko osam milijuna eura, od čega će 4,5 milijuna eura biti uloženo u novu tehnologiju

U proizvodnim halama novih tvornica radna će mjesta naći oko 350 radnika, a novoj šansi za zapošljavanje zasigurno će se najviše obradovati radnici tvornice Stjepan Sekulić, koji su zbog odlaska tvrtke u stečaj, završili na ulici.

'Potpisivanje sporazuma je velik iskorak za Novu Gradišku u kojoj je, poslije ratnih razaranja, izuzetno loše vođena ekonomska politika, zbog čega je gotovo potpuno nestala industrijska proizvodnja. Nestala je drvna, metalna, tekstilna i elektro industrija, a broj zaposlenih se sa 13.500 smanjio na samo 4.500, te je prema bruto domaćem proizvodu grad Nova Gradiška po razvijenosti posljednji grad u Republici Hrvatskoj. Potpisivanje ovog sporazuma sa stranim partnerom označava konačno kretanje u otvaranje proizvodnih kapaciteta, a upravo su razvoj proizvodnje te ulaganje u gospodarstvo i zapošljavanje jedini način izlaska iz postojeće krize', rekao je Josip Vuković, gradonačelnik Nove Gradiške.

Vuković je istaknuo da će kroz reorganizaciju uprave, usmjeravanje u Razvojnu agenciju te kroz stabilizaciju proračuna grada i pokretanje proizvodnje, od Nove Gradiške stvoriti grad koji će po zastupljenosti stranih ulagača iz raznih zemalja postati Europa u malom.

Sirovinska baza i stručni kadar su rudnik zlata

'Prirodni resursi koje ima Nova Gradiška su neponovljivi, a kada već postoji takav potencijalni rudnik zlata, treba ga i aktivirati. Sirovinska osnova i velik potencijal u stručnom kadru, čine 90 posto preduvjeta za uspješan poslovni korak, a preostalih 10 posto ćemo stvoriti zajedničkim radom, kroz organizaciju posla, investiranje i plasman proizvoda na tržištu', rekao je Goran Savić, vlasnik njemačke tvrtka Holtz Savić GmbH, čije je sjedište u Hannu, u okolici Düsseldorfa.

Savićeva je drvoprerađivačka tvrtka danas jedan od najznačajnijih partnera svih trgovačkih lanaca u Njemačkoj, a sa svojim je proizvodima, posebice masivnim parketima, prisutna i na francuskom i engleskom tržištu. Proizvodne pogone već ima u Ludbregu i Zagrebu te u nama susjednim zemljama Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji.

Kao strateški partner iz inozemstva, tvrtka Holtz Savić GmbH obvezala se postaviti organizaciju i tehnologiju proizvodnje u zakupljenim proizvodnim pogonima ili osigurati investiciju za izgradnju novog proizvodnog pogona te je preuzela obvezu plasmana cjelokupne proizvodnje.

Pokretanje moderne kompjuterski vođene doradne pilane, izgradnja tvornice masivnih ploča, izgradnja tvornice podova, elemenata za terase i masivnog namještaja, podrazumijeva i nabavku trupaca u godišnjim količinama od oko 12 tisuća kubika hrasta, 12 tisuća kubika bukve i oko pet tisuća kubika jasena, kao i povećanje sušarskih kapaciteta za oko 2.000 kubika u turnusu.

'Bivša općina Nova Gradiška imala je 35 posto površina pod šumama, dakle sirovinska baza postoji, a postoji i obučeni kadar jer su mnogi radnici donedavno radili u dvije velike drvne industrije, Stjepan Sekulić i Slavonija radinost, koje su, nažalost, zbog raznih politika i kvazipolitika, ugašene', rekao je gradonačelnik Vuković koji se nada da će grad uskoro dobiti četiri nove tvornice u čijim bi pogonima posao trebalo dobiti 350 radnika.

Vuković je istaknuo i da je kroz povjerenstvo za razvoj grada dosad prošlo 18 programa, među kojima je i jedna tekstilna tvornica i jedna tvornica tjestenine, u kojima bi posao trebalo dobiti 70-ak Novogradiščana, a nada se i otvaranju još 120 radnih mjesta u tvornici solarnih i fotonaponskih kolektora, za čiju je izgradnju također već pripremljen sporazum.