Poslovni vodič NOVA REGULATIVA

Zbog EU-a bioAktiv postao bAktiv

Mliječna industrija Dukat već neko vrijeme reklamira svoj jogurt 'bioAktiv' kao 'bAktiv' poručujući kupcima da su promijenili naziv zbog europskih standarda. Ti europski standardi zapravo su direktive EU-a koje je Hrvatska, u procesu usklađivanja, ugradila i u svoje zakonodavstvo, piše Novi list

'Razlog promjene naziva proizvoda su propisi Europske unije čvrsto ugrađeni u domaće zakonodavstvo, odnosno Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te Pravilnik o deklaraciji i označavanju ekoloških proizvoda. Spomenutim Pravilnicima regulirano je kako prefiks bio mogu nositi samo proizvodi dobiveni iz organskog odnosno biološkog uzgoja. U slučaju mliječne industrije to bi podrazumijevalo mlijeko proizvedeno na certificiranim farmama, odnosno mlijeko dobiveno iz certificiranog organskog, odnosno bio uzgoja', pojašnjavaju u Dukatu.

Dodaju, piše Novi list, i kako su njihovi proizvodi proizvedeni od domaćeg mlijeka najbolje tzv. EU kvalitete, ali ne i mlijeka iz certificirane organske proizvodnje, pa su – kako potrošače ne bi dovodili u zabludu – jogurtu promijenili ime.

No, jogurt nije jedini proizvod koji zbog EU-a mora biti preimenovan. Na popisu će se uskoro naći i feta sir, što su potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede. Grčka se uspjela izboriti da naziv feta dobije zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. Unatoč prigovorima pojedinih zemalja članica EU-a, koje su tvrdile da je naziv feta generički i stoga ne može biti zaštićen na taj način, Europski sud presudio je u korist Grčke.

Prema tumačenju Suda, i u drugim zemljama članicama feta se uobičajeno trži i reklamira s etiketama koje podsjećaju na grčku tradiciju, a i potrošači u tim zemljama članicama percipiraju fetu kao sir povezan s Grčkom, čak i ako je proizveden u drugoj zemlji članici. Zbog toga feta ne može biti općenit naziv za sir.

Zbog svega toga, u Dukatu već razmišljaju o promjeni imena tog sira, ističući da će naziv feta iz naziva njihovih sireva (Bjelovarske fete i Salakis fete) u dogledno vrijeme biti izostavljen, odnosno zamijenjen drugim nazivom sukladno legislativi EU-a, piše Novi list.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još