USKORO UGOVOR

Marić uvjerava kako nema straha za radnike Cimosa

27.02.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je kazao da će vjerojatno u roku od nekoliko dana biti potpisan sporazum sa Slovenijom oko Cimosa te da on predviđa zadržavanje svih tisuću radnika u pogonima te koparske tvrtke u Hrvatskoj

'Prošli tjedan sam se čuo s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom i dogovorili smo da početkom ovog tjedna se čuti i dogovoriti termin sastanka radi potpisivanja. Ja očekujem i danas taj poziv, i vjerojatno u roku dan, dva, tri potpisat ćemo taj sporazum', rekao je ministar Marić odgovarajući na upit novinara nakon sastanka s gradonačelnikom Križevaca Brankom Hrgom i biskupom bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslavom Huzjakom.

Potvrdio je da sporazum predviđa zadržavanje radnika, no također naveo da u sporazumu nema uvjeta da u Cimos ne ulazi DORH.

U vlasništvo koparskog Cimosa želi uli talijanski fond Palladio Finanziaria, no prije toga želi da se riješe pitanja vezana uz potraživanje Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je od nekadašnje riječke banke preuzela potraživanja prema Cimosu od otprilike 20 milijuna eura.

Dogovor koji su na nekoliko sastanaka postigli Počivalšek i Marić navodno je nedavno postao upitan zbog zahtjeva hrvatske strane da se radna mjesta i opseg proizvodnje u tri pogona Cimosa u Istri i broj narudžbi održe još najmanje dvije godine, što nije bilo usklađeno sa stajalištima talijanskog kupca iz Vicenze.

Odgovarajući, pak, na upit novinara je li još aktualan otkup dionica Ine od MOL-a putem prodaje dijela HEP-a, Marić nije htio dati odgovor.

Današnji Večernji list, naime piše, da je Ministarstvo financija za potrebe Vladina savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu dionica Ine izradilo analizu modela inicijalne javne ponude (IPO) HEP-a te da je ta analiza pokazala da HEP nije spreman za IPO. Pozivajući se na neimenovani izvor, taj list piše da bi HEP prvo trebalo restrukturirati i pripremiti ga za prodaju jer bi u ovim uvjetima 25 posto dionica HEP-a bilo prodano u bescjenje.

'Rekao sam već nekoliko puta da je to toliko osjetljivo pitanje zbog Zakon o tržištu kapitala, da on ograničava davanje informacija. Savjet funkcionira, Savjet radi i zasjeda, donosi odluke ali te odluke nisu za iznošenje u javnost', rekao je Marić.

Marić se kratko osvrnuo i na razrješenje dosadašnjeg predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića i odgovorio protupitanjem kako je bivši predsjednik Uprave došao na čelo Podravke.

'Bivšem predsjedniku Uprave istekao je mandat, a s obzirom da se radi o iznimno sposobnom čovjeku, pozvat ću ga da preuzme, recimo Vjesnik, koji je u problemima, ili Imunološki zavod ili neko drugo takvo poduzeće', poručio je Marić.