OVE GODINE

MMF potvrdio: Europska gospodarstva u nastajanju rastu po tri posto

17.01.2017 u 12:36

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je svoje ranije procjene rasta za skupinu europskih gospodarstava u nastajanju i razvoju, uključujući Hrvatsku, koja bi u ovoj i idućoj godini trebala rasti po stopama nešto iznad tri posto, pokazuju ažurirane MMF-ove projekcije. Za regiju europskih gospodarstava u nastajanju i razvoju MMF u 2017. godini očekuje rast od 3,1 posto, koji bi u 2018. godini trebao blago ubrzati, na 3,2 posto, u skladu s jesenjim procjenama, objavio je u ponedjeljak MMF u ažuriranim zimskim Svjetskim gospodarskim prognozama (WEO)

Uz Hrvatsku, regiju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija i Turska.

Za kraj 2016. godine u MMF-u očekuju da bi rast regije trebao dosegnuti 2,9 posto, što bi značilo da je znatnije usporio u odnosu na 3,7 posto u godini ranije, navodi se u MMF-ovim projekcijama.

‘Nakon prigušene izvedbe u 2016. godini, gospodarska bi aktivnost trebala ojačati zamah u 2017. i 2018. godini, ponajprije u tržišnim gospodarstvima u nastajanju i razvoju’, kaže se u MMF-ovu izvješću. ‘Međutim, prisutna je široka disperzija mogućih ishoda vezano za te projekcije, s obzirom na neizvjesnosti povezane s političkim stajalištem nove američke administracije i njezinim posljedicama na globalnoj razini’.

Tržišna gospodarstva u nastajanju i razvoju suočena su s uvelike različitim cikličnim pozicijama i strukturnim izazovima, smatraju u MMF-u.
‘Gospodarstva s velikim i nefinancijskim dugom koji raste, neosiguranim inozemnim obvezama, ili s velikim oslanjanjem na kratkoročno zaduživanje kako bi financirali dugoročna ulaganja, moraju usvojiti snažnije prakse upravljanja rizikom i zauzdati neusklađenost bilanci’, upozorili su iz MMF-a.

Zemljama s niskim dohotkom čije su se fiskalne rezerve smanjile u proteklih nekoliko godina MMF savjetuje da u glavne prioritete uvrste obnavljanje tih rezervi uz nastavljenu efikasnu potrošnju na kritične kapitalne potrebe i socijalne izdvajanja, jačanje upravljanja dugom, poboljšano korištenje domaćih prihoda te provedbu strukturnih reformi, uključujući u području obrazovanja, koje utiru put diversifikaciji gospodarstva i većoj produktivnosti.

MMF je potvrdio također procjene za svjetsko gospodarstvo u cjelini iz svojih jesenjih projekcija objavljenih u listopadu prošle godine, a prema kojima je za 2016. rast procijenjen u visini 3,1 posto. U 2017. i 2018. godini očekuje se blago ubrzanje globalnog rasta, po stopama od 3,4 odnosno 3,6 posto, u skladu s jesenjim projekcijama.