DRAGUTIN RANOGAJEC

'Poslovna 2016. je izgubljena godina'

06.12.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec u utorak je ocijenio da je poslovna 2016. ‘na žalost izgubljena godina’ te da u 2017. obrtnici očekuju da ‘Vlada počne raditi svoj dio posla’

‘Vlada (Tihomira Oreškovića) je pala i izgubila se godina dana. No, sretna je okolnost gospodarski rast koji se dogodio, pa na neki način to može kompenzirati ovaj dio’, kazao je Ranogajec novinarima na margini konferencije ’Prijenos europskog zakonodavstva – ključni izazov za poslovanje’, u organizaciji Grupe poslodavaca EGSO i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

‘Vjerujem da će dobar dio obrtnika u 2016. zadržati pozitivnu nulu. To bi već bio napredak i uvod u 2017. godinu, u kojoj očekujemo da Vlada počne raditi svoj dio posla, a da mi radimo ono što najbolje znamo - stvaramo nove proizvode i usluge i otvaramo nova radna mjesta’, istaknuo je Ranogajec odgovarajući na upit novinara.

Obrtnici prije svega očekuju od Vlade da se pojednostavi zakonodavni okvir, jer sada primjerice obrtnik kod evidencije radnog vremena mora upisati 18 podataka za svog djelatnika, naveo je. ‘To je prenormiranost i očekujemo da se takve stvari mijenjaju’, ustvrdio je.

Što se tiče očekivanja za 2017., naveo je da su obrtnici očekivali da će upravo ugostiteljstvo i turizam imati značajan udio u rastu gospodarstva, no sada nisu sigurni u vezi toga zbog povećanja PDV-a na ugostiteljske usluge. Ipak, rekao je da veseli što velik dio obrtnika na zahtjevnom europskom tržištu bilježe odlične rezultate.