OPSKRBLJIVAČI PROTIV NAKNADA

'Vlada riskira uništenje HEP-a i cijelog tržišta električne energije!'

01.12.2016 u 12:53

Bionic
Reading

'Pozivamo Vladu da ne mijenja odredbe Zakona o obnovljivim izvorima energije te time opskrbljivačima ponovno nametne obvezni otkup energije iz obnovljivih izvora po triput većim cijenama od tržišnih. Ta bi odluka bila vrlo štetna za cijelo tržište električne energije te bi posljedično dovela do značajnog rasta cijena električne energije za krajnje korisnike', izjavio je u četvrtak Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije na konferenciji za medije Koordinacije aktivnih opskrbljivača električne energije u Hrvatskoj

Marko Ćosić, predsjednik Uprave opskrbljivača Proenergy, upozorava da je u tijeku kampanja proizvođača obnovljivih izvora energije, posebice vjetroelektrana, koji žele prikriti realne troškove proizvodnje kroz obvezu otkupa zelene energije od strane opskrbljivača u cijeni električne energije i na taj način obmanuti kupce i prikriti stvarne troškove njihove proizvodnje, odnosno zarade.

'Lobi proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora gura promjenu Zakona o obnovljivim izvorima koja je vrlo štetna i koja bi uništila cijelo tržište električne energije, a HEP-u bi nanijela više od milijardu kuna gubitaka godišnje. Istovremeno bi prisilila sve tržišne opskrbljivače da prestanu s poslovanjem, čime bi se poništili svi pozitivni učinci liberalizacije tržišta, poput 30 posto nižih cijena energije za građane i gospodarstvo. U javnost se namjerno plasiraju netočne informacije da opskrbljivači ostvaruju ekstra profit, dok mi zapravo poslujemo s minimalnom dobiti ili gubitkom. U isto vrijeme proizvođači iz obnovljivih izvora imaju zajamčene enormne profite, a zapošljavaju nekoliko ljudi, dok hrvatski opskrbljivači zapošljavaju tisuću ljudi,' tvrdi Ćosić.

'Predstavnici proizvođača obnovljive energije predložili su da se ponovno uvede otkup energije iz obnovljivih izvora prema opskrbljivačima te da sve bude 'kao prije'. Ovo rješenje možda izgleda najjednostavnije za novu Vladu, no ujedno je iznimno opasno i imat će vrlo negativne posljedice na cijelo tržište. Proizvođači obnovljive energije koji ostvaruju ogromne profite na osnovi sumnjivo stečenih ugovora optužuju nas opskrbljivače nazivajući nas uvoznim lobijem, a najveći obveznik otkupa je upravo domaći HEP, koji drži 85 posto tržišta, što znači da mora otkupljivati 85 posto količina zelene energije', kaže Miliša i nastavlja:

'Zato je važno podsjetiti da je Hrvatska već ispunila cilj 20:20:20, koji određuje da udio potrošnje energije proizvedene iz obnovljivih izvora do 2020. treba biti 20 posto, i to zahvaljujući udjelu biomase u energetskoj potrošnji. Nije uopće bilo potrebe za ugovaranjem novih postrojenja iz obnovljivih izvora zbog ove direktive, što je najčešće korišten argument za obrazlaganje potrebe izgradnje novih 450MW obnovljivaca.'

Ako država odluči, protivno Direktivi EU, ponovno uvesti obavezni otkup opskrbljivačima, tržišni opskrbljivači neće moći izdržati ovaj teret, na tržištu će ostati samo HEP, a nakon par godina HEP će biti bačen na koljena i prisiljen sve te gubitke kompenzirati velikim povećanjem cijena električne energije za građane i industriju, s time kupci više neće imati mogućnost izbora.

Opskrbljivači smatraju da u pozadini svega stoji namjera da netko uzme dobit iz HEP-a i prelije je u privatne džepove proizvođača iz obnovljivih izvora. Tvrde da nisu protiv zelene energije već za postavljanje jasnih i transparentnih pravila u poticanju OIE.

'Postavlja se pitanje, zbog koga i u čijem interesu Republika Hrvatska riskira poskupljenje električne energije, uništenje HEP-a i tržišta, uništenje CROPEX-a, prevaru građana i kazne Europske komisije? Odgovor je jednostavan: Za investitore u projekte obnovljivih izvora energije i interesne skupine konzultanata, projektanata i uvoznika opreme za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Ako se zakon promijeni, građani Republike Hrvatske će sljedećih 10-15 godina subvencionirati proizvođače iz obnovljivih izvora energije s 1,2 do 1,5 milijardi kuna godišnje. Ukupni iznos državne subvencije koje će dobiti firme s par zaposlenih je oko 15-20 milijardi kuna. Za te novce mogli bismo izgraditi 10 Peljeških mostova! Hrvatski građani i industrija ne smiju plaćati enormne iznose za subvencioniranje sumnjivo ugovorenih poslova!', poručuje Miliša ispred Koordinacije opskrbljivača.