POČELA SUDSKA BITKA

Krenula je lavina. Tužbe vrijedne više od milijardu kuna mogle bi zatrpati Vladu

23.11.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Vlada se suočava s opasnošću masovnih tužbi u vrijednosti višoj od milijardu kuna - bez sudskih troškova i kamata - koje bi mogli uputiti zaposleni u javnim službama zbog nepoštovanja ugovora o povećanju osnovice plaća od šest posto. U srijedu su Općinskome sudu u Zagrebu predane prve tužbe četiriju učiteljica i nastavnica iza kojih stoji Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod

Čelnik sindikata Željko Stipić rekao je kako se radi o pilot-tužbama, odnosno upozorenje Vladi što je čeka ako ne ispoštuje Dodatak Sporazumu o osnovici plaća u javnim službama potpisan 2009. Prema tom ugovoru u slučaju rasta BDP-a od prosječnih dva posto tijekom dva uzastopna kvartala osnovica plaće povećava se za šest posto. Ti su uvjeti stečeni početkom ove godine.

'Ovo su prve pilot-tužbe koje obuhvaćaju razdoblje od deset mjeseci neisplate ispravnih plaća. Podnijet ćemo još takvih tužbi na sudovima u Osijeku i Splitu. Pojedinačno se potražuje 5.000 kuna bez kamata i sudskih troškova. Očekujemo da pravosuđe razmrsi ono što je politika zamrsila. Radi se o otprilike stotinjak milijuna kuna mjesečno, a sa svakim idućim mjesecom taj će dug samo rasti', istaknuo je Stipić za tportal dodajući kako je uvjeren da će sudovi stati na stranu radnika.

'Onda je za očekivati da će Vlada, kako bi izbjegla masovne tužbe, potencijalno ih je 180.000, ponuditi određenu nagodbu i spor riješiti mirnim putem', mišljenja je sindikalni čelnik.

Njegov potez nije pozdravljen od drugih sindikalnih čelnika. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama misli kako su tužbe nepotrebne jer su započeli pregovori s Vladom i tek treba vidjeti kako će se oni odvijati.

Još je oštriji Vilim Ribić, čelnik Matice sindikata, koji šefa Preporoda optužuje za sakupljanje jeftinih sindikalnih poena.

Stipić odgovara kako je potrebno razlikovati dva problema. Prvi je sudbina Sporazuma o osnovici plaća o kojem se pregovara i koji će odrediti plaće djelatnika u javnim službama u narednim godinama. Drugi je problem dug nastao nepoštovanjem dodatka tog sporazuma.

'Podnošenjem tužbi mi jasno razdvajamo te dvije priče. O budućnosti se može pregovarati, ali o dugu ne. On samo može biti osnovan ili neosnovan. Ako postoji, mora se platiti. Kritiku kako se radi o sakupljanju jeftinih poena ne razumijem. Ja sindikalni rad vidim kao borbu za bolji materijalni položaj radnika te da pazim poštuju li se sporazumi. Zaposleni moraju dobiti ono što im pripada. Usto bit će jača pozicija sindikata u pregovorima ako sudovi presude kako očekujem', rekao je Stipić.