PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Za 49 projekata malih poljoprivrednika isplaćeno 2,78 milijuna kuna

28.07.2016 u 12:34

Bionic
Reading

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 2,78 milijuna kuna za 49 projekta malih poljoprivrednika iz Programa ruralnog razvoja, izvjestili su u četvrtak iz Agencije

Riječ je o isplatama za projekte unutar operacije 6.3.1. 'Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava'. Tako je za 49 korisnika potpore isplaćena prva rata za odobrene projekte u ukupnom iznosu od 2,78 milijuna kuna.

Potpora predviđena prvim natječajem za operaciju 6.3.1. iznosi ukupno 16,86 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, što omogućava financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije pravilnika i natječaja. Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, podsjećaju iz Agencije.

Potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade. U okviru ove operacije mogu se podizati novi nasadi, poboljšati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Svi projekti malih poljoprivrednika, koje je odobrila Agencija za plaćanja, mogu biti isplaćeni u 2 rate - 50 posto potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon odluke o dodjeli sredstava, a preostalih 50 posto nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana.

Potpora unutar podmjere 6.3 može se dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014-2020 po jednom malom poljoprivrednom gospodarstvu.