POSLODAVCI ZABRINUTI

Majetić: Ono što smo slušali o reformama bilo je vrlo površno

21.12.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Analizu protekle financijske i poslovne godine te očekivanja od 2016. u emisiji Hrvatskog radija 'Poslovni tjedan' iznijeli su Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Ante Žigman, savjetnik guvernera HNB-a i Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca. Smatraju da je potrebno što prije formirati vladu kako bi počela odgovarati izazovima u 2016. godini

'Sa stanovišta kreditnih agencija i općenito kreditnog rejtinga Hrvatske bitno bolje bi bilo da se vlada čim prije formira i donese proračun', rekao je Adrović. Dodao je da bi bilo dobro da proračun bude fiskalno odgovoran, jer tada imamo šanse nešto napraviti s kreditnim agencijama i zaustaviti pad kreditnog rejtinga koji je sad već dva stupnja ispod investicijskog.

Izrazio je bojazan da bi Hrvatska mogla otići još jednu stepenicu niže jer je javni dug, kako kaže, ogroman i dinamika njegova povećanja velika. 'Za 80 milijardi povećan je javni dug u posljednje četiri godine, dakle on je preko 290 milijardi. To je prilično zabrinjavajući broj i za kreditne agencije i za vjerovnike vani', naglasio je Adrović.

Davor Majetić upozorio je na negativan utjecaj političke neizvjesnosti na poduzetničke odluke. 'U ovakvoj političkoj neizvjesnosti ne znamo što će biti, koja će vlada raditi, što će raditi. Ono što smo slušali o reformama bilo je vrlo površno i neinformativno. Kraj je godine, a mi još ne znamo ni proračun vlade, hoćemo li rješavati fiskalni deficit, hoćemo li ići u neke promjene', rekao je Majetić.

Objašnjavajući najavljene poteze Hrvatske narodne banke kojima bi se omogućilo jeftinije kunsko kreditiranje, Ante Žigman rekao je da će HNB od iduće godine raditi strukturne repo aukcije kojima bankama namjerava osigurati dodatnu kunsku likvidnost, prije svega dugoročnu kunsku likvidnost. 'Pokušat ćemo od banaka uzeti državne vrijednosne papire i na osnovi toga im omogućiti sredstva koja bi bila na raspolaganju dvije, tri godine. Naravno, očekujemo da bi banke davale ne samo građanima nego i poduzetnicima kunske kredite na dulji rok, da dobijemo prostora za neke ozbiljnije poslovne pothvate u sljedećoj godini', rekao je Žigman.

Međutim, Adrović je upozorio da velik dio hrvatskog gospodarstva nije 'bankabilan' - što znači da ga je teško financirati. 'Često naši poduzetnici, pogotovo vlasnici malih i srednjih firmi nisu svjesni vrlo jake veze kapitaliziranosti njihove firme i pristupačnosti bankovnih sredstava', zaključio je Adrović.