DANAS ISTIČE ROK

Krkljanac ispred poslovnice Ljubljanske banke u Zagrebu

30.11.2015 u 07:28

  • +7

Štediše Ljubljanske banke

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Štedišama Ljubljanske banke danas istječe rok za dostavu valjane dokumentacije, kojom mogu dokazati potraživanja. Pred uredom te banke, koji radi do 13 sati ogroman je red. Naime, štediše koji su do potraživanja došli 'pravnim poslom', odnosno otkupom gube pravo na zahtjev za isplatu duga, ako danas ne donesu dokumentaciju. Rok se ne odnosi na izvorne štediše i njihove nasljednike

Poslovnica Ljubljanske banke danas je otvorena do 13 sati, do kada štediše s nevažećim knjižicama mogu otvoriti novu i evidentirati svoj dug. Brojka hrvatskih štediša u ovom slučaju je 130 tisuća, a od Ljubljanske banke potražuju 180 milijuna eura.

Valja napomenuti da rok za zahtjev ističe samo onima koji nisu štediše niti nasljednici.

Slovenija je zakonom omogućila da isplatu stare devizne štednje dobiju i oni koji nisu originalni štediše i nasljednici, ali su na temelju 'valjanog pravnog posla' stekli štednju. U prijevodu, to znači da se rok odnosi na one koji su staru deviznu štednju - otkupili.

Primjerice, to su oni koji su potpisali ugovor kojim su kupili deviznu štednju, stekli je kroz ugovore o doživotnom uzdržavanju, ovrhom, cesijom ili na bilo koji drugi način.

RTL Autor: RTL

Presudom u slučaju 'Ališić i drugi protiv Slovenije' Europski sud u Strasbourgu je 2014. ustvrdio da je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH prekršeno ljudsko pravo raspolaganja imovinom i pravo na učinkovitu pravnu zaštitu jer nisu mogli do svoje štednje.

Sloveniji je naređeno donošenje zakonskih mjera kako bi se štediše Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH doveli u isti položaj sa slovenskim štedišama kojima je stara štednja isplaćena u ratama još prije dvadeset godina.

Štediše će najprije dobivati tzv. informativni izračun, a ne budu li imali prigovora, to će postati pravomoćno sudsko rješenje. Ako je rješenje pozitivno, novac će se štedišama isplatiti u roku od mjesec dana na njihov račun.

Postupak verifikacije traje najviše tri mjeseca, a vodi ga Fond za sukcesiju u okviru ministarstva vanjskih poslova.