NIJE NAFTA, NEGO...

General Čermak objasnio: Zašto sam dao novac Mireli Holy

06.11.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Donacije političkim strankama u aktualnoj predizbornoj kampanji zasad su znatno skromnije nego što je to bio slučaj kod prethodnih parlamentarnih, ali i lanjskih predsjedničkih izbora. Najveću pojedinačnu donaciju od 150.000 kuna dobio je ORaH Mirele Holy. To i ne bi bilo neko iznenađenje da donacija nije stigla od umirovljenog generala i vlasnika Croduxa Ivana Čermaka

Čermakova tvrtka Crodux derivati na račun ORaH-a uplatila je 100.000 kuna dok je još 50.000 kuna stiglo od tvrtke Crodux plin. Upitali smo Čermaka zbog čega je odlučio podržati ORaH. 

'Mirela Holy je najvjerodostojnija hrvatska političarka, a ORaH ima izvrstan, najbolji program. Takve male stranke koje nemaju dovoljno vlastitih sredstava uvijek treba podržati, a mislim da bi ORaH trebao ući u Sabor jer bi bio izvrstan korektiv između najvećih', rekao je spremno Čermak za tportal.

Upitali smo ga je li podržao i ORaH zato što se zajednički protive eksploataciji nafte iz Jadrana, kao što su ranije nagađali mediji. Čermak objašnjava kako je njegovo i ORaH-ovo protivljenje eksploataciji samo slučajnost te dodaje kako on nije protiv eksploatacije plina već samo nafte.

'Jadran je malo, zatvoreno more. Hrvatska ima najljepšu obalu, a katastrofa se uvijek može dogoditi, postoje opasnosti. Zbog toga mislim da eksploatacija nafte nije dobra ako mislimo živjeti od turizma. Istraživanja ipak treba raditi, ali treba tražiti plin', rekao je umirovljeni general.

Čermak nije znao da je njegova donacija najveća u aktualnoj predizbornoj kampanji. 'Nisam to pratio', dodao je.

Upitali smo ga misli li da je njegova donacija ORaH-u sporna s obzirom na to da je bivši HDZ-ovac, na što Čermak uz smijeh odgovara kako ne vidi ništa sporno u svojoj podršci stranci Mirele Holy.

Čermak se HDZ-u priključio HDZ-u 1990. Bio je savjetnik predsjednika Franje Tuđmana, a 1993. nakratko je bio ministar trgovine, brodogradnje i energetike. Nakon oslobođenja Knina u operaciji Oluja 1995., imenovan je zapovjednikom Zbornog mjesta Knin. Zadaća mu je bila normalizirati život i revitalizirati gospodarstvo grada.

Nekoliko godina kasnije, Haaški sud ga je optužio s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem u predmetu Oluja, no 2011. oslobođen je svih optužbi.

Što se biznisa tiče, 2007. prodao je Tifon, lanac benzinskih postaja mađarskom MOL-u za 140 milijuna eura. Još dok je bio u pritvoru dokapitalizirao je svoju tvrtku Crodux s deset milijuna kuna. Nakon povratka iz Haaga kupio je za oko 100 milijuna eura OMV-ovo benzinske crpke u Hrvatskoj.

Tijekom 2013. pregovarao je s hrvatskom vladom, bankama i vjerovnicima oko kupnje Diokija i Dine, poduzeća iz bivšeg poslovnog carstva propalog tajkuna Roberta Ježića. No na kraju je od Diokija odustao.

Čermak u Zagrebu ima tvrtku koja se bavi građevinom. Lani je dobio lokacijsku dozvolu za gradnju termoelektrane – toplane na plin snage 600 megavata pokraj Slavonskog Broda. Riječ je o projektu od 450 milijuna eura koji je trebao financirati s partnerima.

Nadao se da će s gradnjom početi u 2014., ali zbog odustajanja HEP-a i problema s građevinskom dozvolom sve je odgođeno. Čermak je za to smatrao odgovornim ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka jer je on navodno favorizirao izgradnju slične elektrane u Osijeku.

Sukob Čermaka i Vrdoljaka bio je na vrhuncu prošle godine tijekom 'operacije Oktan' u kojoj su inspektori ministarstva gospodarstva zaključili da se na Croduxovim benzinskim postajama prodaje neispravno gorivo. Kasnije se utvrdilo da su nalazi inspekcije bili pogrešni te je Čermak ustvrdio da mu je nanesena šteta od oko 150 milijuna kuna, zbog čega je najavio tužbe.