TOTALNI RAT

Banke protiv konverzije švicarca, traže hitan sastanak s Vladom!

03.09.2015 u 11:56

Bionic
Reading

Plan Hrvatske da konvertira kredite u švicarskim francima krši zakone Europske unije i bilateralne ugovore o ulaganju, priopćeno je iz najvećih banaka u stranom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj

Kako piše Bloomberg, Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG zatražiile su hitne razgovores s hrvatskom Vladom ukoliko ne odustane od zakona o konvertiranju kredita u eure.

Ministar Boris Lalovac ranije je najavio konverziju kredita u eure kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju čiji prvi nacrt pripremaju u Ministarstvu financija. Lalovac je uoči sjednice Vlade za tportal izjavio kakone želi komentirati najavljenu akciju banaka.

'Neugodno smo iznenađeni medijskim napisima koji proteklih nekoliko dana obrađuju temu kredita u švicarskim francima. Ozbiljno smo zabrinuti razvojem događaja, kao i izjavama koje pristižu iz hrvatske Vlade. Nametnuta konverzija bez razmatranja bez jasnih socijalnih kriterija naših klijenta je ozbiljan retroaktivni udar na postojeće ugovore o kreditiranju. Takav korak ne bi bio samo povreda Europskih zakona već i bilateralnog investicijskog sporazuma između Hrvatske i Austrije. Kao investitori na koje ova situacija utječe tražimo hitne bilateralne razgovore s hrvatskom Vladom', navodi se u zajedničkoj izjavi banaka.

Bloomberg ne odbacuje mogućnost tužbe banaka protiv hrvatske Vlade, iako to nigdje nije jasno navedeno u zajedničkoj izjavi, koju je od jedne banke dobio i tportal.

Naznake Vladina prijedloga za rješavanje problema dužnika s kreditima u švicarskim francima nisu dobre i pogoduju bogatijima, izjavio je, pak, čelnik Udruge hrvatskih banaka Zoran Bohaček. Prijedlogom se, kaže on, smanjuje samo glavnica, ali ne i anuiteti - što je najveći problem socijalno ugroženima. Primjena poljskog modela, gdje se trošak dijeli po principu 50-50, bila bi mnogo bolja.

Kao da ih se to ne tiče, u Ministarstvu financija užurbano pripremaju izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim će se krediti u švicarskim francima zamijeniti u eure.

Glavni je posao određivanje tečaja po kojim će se krediti konvertirati u eura. Za razliku od ranijih neslužbenih informacija, navodno će se odobrene glavnice konvertirati po tečaju na datum isplate kredita. Iako je sam ministar Boris Lalovac rekao nedavno da će se krediti morati mijenjati u eurske prema tržišnom tečaju koji vrijedi na dan konverzije, sada je izgleda Ministarstvo financija još jednom promijenilo mišljenje.

Razlog tome, čini se, tehnička je nepripremljenost. Na kraju, oni koji rade na izmjeni zakona shvatili su da je zamisao o tržišnom tečaju malo komplicirana pa su se odlučili za jednostavnije rješenje, po uzoru na poljski zakon.