POHVALE VLADI

Orah: Vrijednost Ine se urušila zbog modela upravljanja

29.05.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Iz Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) Mirele Holy pohvalili su Vladu zbog mjera upućenih MOL-u te vraćanje na Ugovora iz 2003. godine.

'ORaH pozdravlja mjere Vlade RH upućene MOL-u te vraćanje na Ugovor iz 2003. god. U siječnju 2015. g. ORaH je predložio Vladi RH i DUUD-iju, Ministarstvu gospodarstva i drugim utjecajnim dioničarima da se hitno preispitaju svi strateški planovi i kapitalne investicije od datuma ulaska MOL-a u strukturu vlasništva Ine te njihova realizacija. Zatim, preispitivanje modela korporativnog upravljanja i načina donošenja odluka koje su dovele do gubitka tržišta i radnih mjesta, a koji je izmijenjen spornim dioničarskim ugovorom iz 2009. godine.

Smatramo kako je model korporativnog upravljanja INA d.d. osnovni uzrok urušavanja vrijednosti i uništavanja, ne samo Rafinerije nafte Sisak, nego i ostalih segmenata djelatnosti INA d.d. Rezultati takvog upravljanja kompanijom su ugrožena radna mjesta, rasprodaja imovine, sustavno uništavanje INA-e te izostanak zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, u korist MOL-a.

Voditelj podforuma za industriju ORaH-a, Ninoslav Kurtalj, dipl.ing. stroj. ističe kako je ovih dana započela prodaja INI-nih odmarališta i hotela za koje su radnici INA-e godinama izdvajali u poslovni fond iz svojih plaća', stoji u priopćenju koje potpisuje Dean Šarčević.

HOSTIN je ovisno društvo u 100-postotnom vlasništvu koje je osnovano s namjerom da se sačuvaju radnička odmarališta i hoteli za potrebe INA-inih radnika. Na web-u INA d.d. objavljena je prodaja nekretnina u vlasništvu HOSTIN d.o.o i to Hotel Flores u Poreču, Apartmani Gajac na otoku Pagu, apartmansko naselje Rastovac u Tisnom, objekt Roža u Dugoj Uvali, hotel Sućuraj otok Hvar odmaralište Šoderica. Stoga, Kurtalj postavlja pitanje Vladi RH i DUUD-iju - tko je dao odobrenje za prodaju te je li prodaja u interesu Republike Hrvatske? Posebice imajući u vidu da su procesi preispitivanja preuzimanja većinskog dijela INA-e zbog koruptivnih sumnji trenutno u tijeku.