PETIR ORGANIZIRALA RASPRAVU

Ina: Ne možemo biti pod utjecajem političkih pritisaka

17.01.2015 u 18:01

Bionic
Reading

Iz Ine su, u povodu rasprave na okruglom stolu o Rafineriji nafte Sisak u subotu, priopćili kako smatraju da je razgovor o takvim pitanjima važan, ali da on treba biti konstruktivna rasprava u kojoj bi se 'na adekvatan način mogli ravnopravno ponuditi argumenti svih uključenih strana'

Inin menadžment ostaje otvoren za sva pitanja vezana uz poslovanje kompanije te ujedno poziva i Radničko vijeće da u skladu sa svojim ovlastima sazove sastanak na kojem bi sa menadžmentom ta pitanja i raspravili, kaže se u priopćenju.

'Što se tiče trenutne proizvodnje u Sisku, temeljem odluke donesene na razini operativnog menadžmenta, a u skladu s najboljom industrijskom praksom, u Rafineriji nafte Sisak u siječnju je došlo do privremene obustave proizvodnje uslijed isteka zaliha domaće nafte', kaže se u priopćenju i napominje da je obustava proizvodnje uobičajena mjera optimizacije poslovanja 'koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti smanjenje broja zaposlenika'. Ta mjera optimizacije je predstavljena svim razinama menadžmenta te odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu, poručuju iz Ine.

'Razumijemo zabrinutost Ininih zaposlenika te lokalne zajednice vezano uz budućnost sisačke Rafinerije, no prilikom donošenja odluka o proizvodnji u obzir moramo uzeti ekonomsku realnost i održivost poslovanja. Prerada u sisačkoj Rafineriji ovisna je o vanjskom okruženju odnosno tržišnim uvjetima, pri čemu je fokus Ininog menadžmenta na optimiziranju poslovanja te ostvarenju maksimalne profitabilnosti Ininog rafinerijskog segmenta. U tom kontekstu, moramo istaknuti kako Inin menadžment ne može biti pod utjecajem političkih pritisaka pri donošenju odluka koje mogu imati značajan utjecaj na kompaniju', kaže se u priopćenju.

S okruglog stola, održanog na inicijativu hrvatske eurozastupnice Marijane Petir, poručeno je da ugovor s MOL-om treba poštivati ili ga Vlada kao suvlasnik Ine treba što prije raskinuti, odnosno da se Rafinerija nafte Sisak treba modernizirati i nastaviti s radom. Upozoreno je da je riječ o strateškom nacionalnom interesu. Na okruglom stolu su, uz eurozastupnicu Petir, sudjelovali akademik Mirko Zelić, nekadašnji direktor energetskog sektora Ine Ivan Medarac i predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predrag Sekulić

Akademik Zelić rekao je da je nužno za 10 do 15 posto povećati crpljenje domaćih nalazišta nafte, što je moguće, istaknuo je, već postojećim rutinskim tehnologijama. Ako se tome doda i nastavak istraživanja na dvadesetak potencijalnih ležišta nafte, brzo će se pokazati potreba ponovne prerade domaće nafte.

'Ministarstvo bi trebalo hitno raskinuti ugovor s MOL-om i koncesije za istraživanja i eksploataciju domaće nafte vratiti Ini. U takvom integriranom pristupu Rafinerija nafte Sisak predstavlja važnu kariku tehnološkog lanca, jer jedina prerađuje domaću naftu. Riječ je o strateškom nacionalnom interesu, koji je sisačka Rafinerija već potvrdila u Domovinskom ratu, kada smo energetski bili potpuno neovisni. Nažalost, dosad nijedna hrvatska vlada nije o tome vodila računa, što je dovelo i do sadašnjih socijalnih problema', rekao je dr. Zelić.

Brojni su propusti hrvatskih vlada kada je u pitanju donošenje strateških odluka u energetici, upozorio je mr. Medarac. Politikom MOL-a, kako je rekao, u Hrvatskoj je zapostavljeno istraživanje i eksploatacija nafte, njena prerada i prodaja osjetno opadaju, dok uvoz MOL-ovih derivata iz Mađarske i Slovačke sve više raste. Svoje je tvrdnje potkrijepio službenim podacima eneregtske bilance.

'Činjenica je da je nakon rata već iscrpljenu Inu trebalo modernizirati kao kompaniju, kako bi postala konkurentnija. Međutim, MOL kao strateški partner nije ispunio svoje ugovorne obveze. Od 2008. do 2013. godine je proizvodnja nafte smanjena za 30 posto, iako već 20 godina potrošnja goriva raste. I cijene nafte su u međuvremenu rasle, pa je svako ulaganje u modernizaciju bilo isplativo. Međutim, unatoč obveze da u modernizaciju sisačke rafinerije uloži 965 milijuna dolara, MOL je uložio tek 10 posto tog iznosa. Da je rafinerija modernizirana, ostvarivala bi godišnju dobit od 150 milijuna dolara. Naše obje rafinerije sada na rade optimalno, pa je logično da generiraju gubtke, na koje se poziva MOL. Štete prouzriočene lošom politikom i neulaganjima mjere se milijardama dolara. To je dovoljan razlog da se štetan ugovor s MOL-om raskine', rekao je Ivan Medarac.

Predrag Sekulić pozvao je premijera Zorana Milanovića da prisili MOL na poštivanje ugovora ili da ugovor raskine. Kako rekao, MOL je dobro znao što kupuje i u što ulaže. Uputio je i apel budućoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da se zauzme za opstanak rafinerije, dok ne bude kasno. Sekulić je upozorio kako se u Ini ponovo rade spiskovi viška radnika na kojima je već oko tisuću imena.

Marijana Petir istaknula je kako je za Hrvatsku strateški važno da se u Sisku nastavi prerada nafte i pozvala na javnu raspravu o tom problemu.