VEĆ IMAJU I KUPCA

Amerikanci se uključuju u pregovore Ine i MOL-a

17.11.2014 u 12:58

Bionic
Reading

Vlada je na prošlotjednom zatvorenom dijelu sjednice prihvatila odluku o posredovanju u rješavanju spora Vlade i MOL-a o upravljanju Inom, potvrđeno je u ponedjeljak neslužbeno Hini iz dobro obaviještenih izvora, kao i to da postoji interes jedne američke kompanije za Inu

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak dala suglasnost ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku za odabir 'podupirateljskog' posredovatelja (medijatora), koji bi trebao pomoći Vladinim i MOL-ovim pregovaračima u pronalaženju rješenja za Inu.

Hinin izvor naglašava i da prihvaćanje američke ponude za posredovanje koju je tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj iznio senator Christopher S. Murphy, ne znači odustajanje od arbitraže koja je u tijeku, nego da se arbitražni postupci nastavljaju. Također, nastavljaju se i pregovori Vlade i MOL-a, koji bi se trebali nastaviti u prvoj polovici prosinca.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, posrednik će biti izabran između četiri imena te neće biti arbitar u pregovorima Vlade i MOL-a već samo pomagač. Hinin izvor potvrđuje da Vlada nije zatvorila mogućnost otkupa MOL-ovih dionica u Ini, ako ih MOL odluči prodati te da se razmatraju opcije kupnje bez povećavanja hrvatskog javnog duga.

Također, Hini je potvrđen i interes jedne američke kompanije za Inu, koja provodi dubinsko snimanje njezina poslovanja.