ŠEFICA HUP-A DERANJA:

'Nudimo Vladi znanje, ali do nje to ne dopire'

05.10.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Na čelo krovne udruge poslodavaca u Hrvatskoj izabrana je Gordana Deranja, žena koja je dva puta proglašena menadžericom godine. Koji su joj ciljevi, što očekuje od Vlade u idućem razdoblju te kako će izgledati socijalni dijalog s njom na čelu HUP-a, otkrila je u razgovoru za Media servis

Dosadašnjeg predsjednika Ivicu Mudrinića zamijenila je Gordana Deranja, predsjednica uprave Tehnomonta i dosadašnja članica Izvršnog odbora HUP-a. Dva puta je proglašena menadžericom godine, 2008. i 2013. godine od Hrvatske udruge poslovnih žena čija je aktivna članica, a 2011. dobila je i nagradu CROME za menadžericu godine za velika poduzeća. Dugogodišnja je članica HUP-a, a na čelu te organizacije će nastaviti, kaže, ranije zacrtani smjer i pokušati Vladi biti partner u kreiranju gospodarske politike.

'Naš zadatak je da naše znanje kroz naše članice ponudimo Vladi u domeni odluka i zakona koji se donose, a vezano za gospodarstvo. Mi to činimo, nešto uspijemo, ali, nažalost, dosta toga ne dopire do Vlade', ocijenila je Deranja.

Od ključnih reformi koje su najavljivane, kaže, još nema ništa i poziva na ubacivanje u višu brzinu. Kada se govori o reformama, prva tema je državna uprava.

'Normalno da je nužna reforma države uprave, o tome možemo puno pričati, ne misli se samo na otpuštanje, reforma mirovinskog, zdravstva, porezna reforma, javne nabave, sudstva, obrazovanja, treba nam jedan veliki i ozbiljan zaokret i drugačije promišljanje poslovanja u Hrvatskoj', kaže Deranja.

A kritike poslovnog okruženja koje stižu iz Europske komisije nam ne trebaju, i sami smo svjesni u kakvim se okolnostima nalazimo', rekla je Deranja i ocijenila da nedostaje politička volja da se krene u ozbiljne reforme. Hrvatska ne može očekivati puno od stranih investitora.

'Strani investitori dolaze na sigurno tržište, gdje nema čestih promjena u sustavu, sad jedni doprinosi pa drugi, znači u jednu uređenu državu s jasnim poslovnim okruženjem i pozitivnom poslovnom klimom za investiranje. U Hrvatskoj postoje poslodavci koji su potencijalni investitori, a sve nekako sa zadrškom čekamo da se nešto pomakne pa da se može i unaprijed planirati, a ne samo kratkoročno', poručuje Deranja.

Vezano uz nedavne kritike ministra rada Miranda Mrsića upućene lošem radu lokalnih gospodarsko-socijalnih vijeća, Deranja kaže da će HUP biti konstruktivan partner.

'Pozdravljamo sve razgovore i sve inicijative su dobrodošle i u njima ćemo sa zadovoljstvom sudjelovati jer ono što stalno napominjemo - samo konsenzus može dovesti do napretka, ako svatko vuče na svoju stranu onda ćemo imati i dalje ovo stanje gdje se baš i ne vidi kraj', zaključila je nova predsjednica HUP-a.