OPPENHEIM GUBI KONTROLU?

Vjerovnici postaju suvlasnici Ingre, a stižu i novi

09.11.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Jedanaest građevinskih tvrtki koji predstavljaju samo dio vjerovnika prezadužene Ingre, pristali su pretvoriti potraživanja od dvadesetak milijuna kuna u dionice ove građevinske kompanije. Usto Ingra planira i opsežnu dokapitalizaciju u vrijednosti najviše 300 milijuna kuna, pri čemu će novi dioničari moći kupiti dionice po 20 kuna

Dio dobavljača i Ingrinih podizvođača pristao je namiriti svoje dugove preuzimanjem dionica, vidljivo je iz poziva za Glavnu skupštinu Ingre objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Skupština je zakazana za 22. prosinca, predloženo je smanjivanje, odnosno prepolovljivanje temeljnog kapitala sa 300 milijuna kuna, na 150 milijuna kuna, da bi se potom kapital povećao za iznos od 300 milijuna kuna na 450 milijuna kuna.

Pala cijena dionica

Na vijest o prijedlogu dokapitalizacije cijena dionica Ingre zabilježila je dvoznamenkasti pad na 18 kuna. Reakcija je očekivana s obzirom na predviđenu cijenu dokapitalizacije.

Od planirane dokapitalizacije, koja je dio financijskog restrukturiranja kako bi ova građevinska tvrtka izašla iz duboke krize, javnosti je poznato samo što će se događati sa manjim dijelom: jedanaest građevinskih tvrtki među kojima su V. D. Građenje, Tromont, Tehnozavod Marušić i Portun Ferrum pretvorit će potraživanja od 23,4 milijuna kuna u više od milijun dionica, koje će iznositi tek osam posto planirane dokapitalizacije.

Kao financijskog savjetnika za pripremu dokapitalizacije i pronalazak potencijalnih investitora, Ingra je nedavno angažirala tvrtku Auctor. Još se ne zna tko će biti glavni investitor u Ingru, no jasno je da se radi o radikalnoj promjeni vlasničke strukture u kojoj sada najveći pojedinačni udio ima Igor Oppenheim.  S obzirom na veličinu dokapitalizacije, postojeći (smanjeni) temeljni kapital će se utrostručiti, što znači da će dvije trećine biti novi kapital.

Podsjetimo, prošle godine mjeseci Ingra nije uspjela realizirati planiranu dokapitalizaciju od 150 milijuna kuna, kada je jedinična cijena po dionici trebala biti 80 kuna. Garancija uspješnije potrage za kapitalnom ovoga puta bi trebao biti i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je nedavno zasjeo na čelno mjesto nadzornog odbora.