RASPRODAJA

Sanaderov plan potopio burzu

12.02.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Vladina najava mogućeg ukidanja drugog mirovinskog stupa izazvala je rasprodaju na Zagrebačkoj burzi. Crobex indeks je prilikom otvaranja potonuo za više od četiri posto, uz neuobičajeno visoku likvidnost. Do 13 sati promet je dostigao 24 milijuna kuna, a Crobex je u minusu 4,2 posto

Trgovanje dionicama Diokija, Jadranskog naftovoda, Tiska i Medike blokirano je zbog drastičnog pada cijene. Najviše se trguje dionicom T-HT-a, koja je pretrpjela blagi pad cijene (na 217,80 kuna). Milijunske promete bilježe dionice Atlantske plovidbe, Dalekovoda i Instituta građevinarstva (IGH), koje su pogođene snažnom rasprodajom. Pod jakim pritiskom prodavatelja dionica IGH potonula je ispod 2.600 kuna na novi trogodišnji minimum.

U jeku duboke krize na financijskom tržištu mirovinski fondovi održavaju kakvu-takvu potražnju i jamče održavanje minimalne likvidnosti burze. Burzovni stručnjaci upozoravaju da bi povlačenje sredstava iz fondova vjerojatno dovelo do potpunog kolapsa burze i nesagledivih posljedica za hrvatsko tržište kapitala.