Novac PRESUDA ZA REKORDNI GUBITAK

Brokeru Kervielu pet godina zatvora i novčana kazna

Jerome Kerviel, bivši broker u francuskoj banci Societe Generale, osuđen je u utorak na petogodišnju zatvorsku kaznu, od čega dvije uvjetno, za rekordan gubitak pet milijardi eura koje je dužan nadoknaditi oštećenoj banci, prenijele su agencije

'Kerviel je svjesno djelovao izvan svojih ovlasti brokera', rekao je u Parizu predsjedavajući sudac Dominique Pauthe, prenosi Reuters. Sud je Kerviela proglasio krivim za zlorabljenje povjerenja, pronevjeru i unos krivotvorenih podataka u informatički sustav, piše AFP.

Bivši trader je 'nadilazio svoje ovlasti upuštajući se u spekulativne akcije na štetu banke, a sve to u divovskim razmjerima', presudio je sud nakon tri mjeseca vijećanja.

Danas je 33-godišnji bivši broker postao simbol zastranjenja u svijetu banaka i financija.

Presudom je Kerviel, osim zatvorske kazne, dužan banci vratiti 4,9 milijardi eura obeštećenja i kamata koje banka potražuje za pretrpljeni gubitak od početka 2008.

Kerviel i njegov branitelj cijelu su obranu temeljili na tvrdnjama da je mladi bankar izgubio osjećaj za stvarnost, no da je bankovna hijerarhija itekako dobro pratila njegov rad i tolerirala je riskantne poteze, čak ga i ohrabrivala da ih povlači sve dok je tako banci donosio dobit.

'Te tehnike nisam izmislio ja, već drugi', tvrdio je Kerviel i ponavljao: 'Uprava je za takvu praksu znala i odobravala je', prenosi dpa.

Vodstvo banke odbacuje takve optužbe, a sud je odlučio vjerovati banci.

No čini se da javnost misli drukčije te simpatizira mladog bivšeg bankara i drži da je on samo žrtveni jarac nemoralnog sustava. Već je izišla treća knjiga stripa 'Dnevnik Jeromea Kerviela' i nekoliko knjiga o njemu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još