NA EU NAČIN

Uveden sustav razmjene informacija o PDV-u

14.09.2010 u 19:19

Bionic
Reading

Predstavnici Porezne uprave, Delegacije Europske unije u Hrvatskoj i tvrtke IBM-a Hrvatska predstavili su danas u Zagrebu rezultate i postignuća projekta uvođenja sustava razmjene informacija o PDV-u između članica EU-a (VIES), jednog od ključnih preduvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Projekt pod nazivom 'VIES unapređenja i VES razvoj' vrijedan 2 milijun eura financirala je Europska komisija u sklopu pretpristupnog programa Phare 2006.

Provedba projekta trajala je od veljače 2009. do rujna 2010. godine, a provodili su ga Ministarstvo financija, Porezna uprava kao korisnička institucija te tvrtka IBM Hrvatska kao izvođač.

Novi kompjuterizirani sustav omogućit će hrvatskoj Poreznoj upravi učinkovito upravljanje prekograničnim plaćanjima PDV-a i bolju komunikaciju s ostalim članicama EU-a, te smanjenje administracije kao i povećanje efikasnosti za trgovce i porezne obveznike, rečeno je na predstavljanju u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade.

'Novi informacijski sustav omogućit će Hrvatskoj lakše uključivanje na jedinstveno europsko tržište, veću transparentnost i sprečavanje nezakonitog djelovanja i zlouporaba, odnosno zaštitu državnih prihoda', istaknuo je voditelj sektora u Delegaciji EU u Hrvatskoj Fulvio Bianconi

Dodao je da je uspostavljanje VIES sustava presudan je za uspješno obavljanje transakcija u Uniji i važan element u zatvaranju pregovaračkog poglavlja 16. odnosno poglavlja o porezima, zaključenog 30. lipnja.

U sklopu projekta razvijeni su i sustavi povrata PDV-a, PDV-a na e-usluge, mini One Stop Shop te za razmjenu e-formulara, koji su potrebni za povezivanje s informatičkim sustavima EU-a.

To je treći projekt financiran od strane EU-a usmjeren na poboljšanje informatičke učinkovitosti Porezne uprave i sustava prikupljanja PDV-a u što je od 2004. Unija ukupno uložila oko 7 milijuna eura.