PAD CIJENA

Dionice MOL-a i Ine pod velikim pritiskom

11.11.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj je burzi na početku današnjeg trgovanja cijena dionice Ine pala više od 1 posto, a pod pritiskom je i dionica MOL-a na Budimpeštanskoj burzi, nakon što je u petak mađarska naftna tvrtka najavila mogućnost prodaje svog udjela u hrvatskoj kompaniji

Oko 10,00 sati dionica Ine bila je u minusu 1,4 posto, na 3.825 kuna. Premda uz nevelik promet od oko 90 tisuća kuna, našla se na vrhu liste najlikvidnijih.

Ponajviše zbog pada cijene domaće naftne kompanije, Crobex indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,4 posto, na 1.758 bodova, dok je Crobex10 potonuo 0,7 posto, na 996 bodova.

Istodobno je na Budimpeštanskoj burzi cijena dionica MOL-a bila u minusu više od 2 posto, a cijena joj je zaronila na 14.370 forinti, najnižu razinu od rujna 2011. godine.

MOL je u petak navečer, nakon zatvaranja burzi u Budimpešti i Zagrebu, objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, ako s Vladom ne postigne dogovor u pregovorima o međusobnim odnosima u Ini.

Dosad su održana dva kruga pregovora, posljednji u petak, koja nisu dala značajnije rezultate.

Odlukom MOL-a izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada prihvatila na sjednici u kolovozu te će poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Hrvatske, poručila je u petak Vlada.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto, i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.