VARLJIVA STATISTIKA

Rastu cijene novih stanova

12.10.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Za razliku od podataka portala za nekretnine, prema kojima cijene stanova kontinuirano padaju, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene novih stanova u ovoj godini u porastu

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavale tvrtke i druge pravne osobe u prvoj polovici ove godine iznosila je 11.909 kuna, a bez POS-a 11.932 kune. U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, prosječna cijena stambenog prostora porasla je za 3,3 posto, dok je na godišnjoj razini (u odnosu na prvo polugodište prošle godine) pala za 1,9 posto.

U izračunu ukupne prosječne cijene četvornog metra stanova nisu uvršteni stanovi POS-a koji su sudjelovali sa 0,5 posto u ukupnoj površini. Prosječna cijena četvornog metra stana u Zagrebu u prvom polugodištu bila je 12.505 kuna, a u ostalim naseljima 10.900 kuna.

Tijekom prvog polugodišta prodana su 1.334 nova stana, od čega 864 u Zagrebu i 470 u ostalim naseljima.

U strukturi cijene novih stanova najveći udio, od 60 posto, imaju troškovi gradnje i dobit izvođača. Troškovi građevinskog zemljišta u strukturi cijene sudjeluju sa 21 posto, a ostali troškovi sa 19 posto.

Ukupna korisna površina svih prodanih novih stanova u prvom polugodištu iznosila je 83.029 četvornih metara pa je prosječna površina novog prodanog stana bila 62,2 četvorna metra


Analiza cijena prodanih novih stanova bazira se na izvještajima pravnih osoba koje su ujedno nositelji cjelokupne gradnje zgrada sa stanovima, odnosno koje se bave prodajom stanova bez obzira na to izvode li te radove preko vlastitih pogona ili specijaliziranih poduzeća. Ne obuhvaćaju se one pravne osobe koje se bave isključivo posredništvom u prodaji postojećega stambenog fonda, tj. starih stanova.

Podaci se daju na temelju realiziranih ugovora u izvještajnom tromjesečju. Ugovori se smatraju realiziranima ako je kupac u roku koji je odredio prodavatelj stana uplatio cijeli iznos cijene stana ili barem dio iznosa.