ZAGREBAČKA BURZA

Kvartalni rezultati lansirali IGH

29.04.2009 u 16:03

Bionic
Reading

U srijedu je indeks Zagrebačke burze zabilježio skok od 2,29 posto, nakon što je dva dana bio u minusu slijedeći globalne negativne trendove

Redovni promet dosegnuo je tek 15,2 milijuna kuna, što je već drugi put u tjednu da je promet ostao ispod dvadeset milijuna kuna.

Najlikvidniji, sa 3,9 milijuna kuna, bio je Institut IGH, koji je lansiran za 15,4 posto - na 3.075 kuna. U drugom se dijelu trgovine zbog rasta cijene našao pod suspenzijom nakon objave kvartalnih rezultata, prema kojima je dobit Instituta porasla skoro 50 posto. Dalekovod je uz 850.000 kuna prometa također slijedio pozitivan trend te je povećao cijenu za 4,8 posto.

Uz IGH samo su T-HT i Atlantska plovidba uspjeli prikupiti više od milijun kuna prometa, pri čemu su oba izdanja zabilježila rast cijene. T-HT je porastao samo 0,7 posto - na 206 kuna, a dubrovački brodar za 1,7 posto.

Unatoč tome što nisu dosegnuli milijunski promet, među trgovanijim izdanjima bili su Zagrebačka pivovara, čija je cijena stagnirala, i Centar banka koja je zabilježila minus.

Uz objavu osjetnog rasta dobiti u prvom kvartalu, Ericsson Nikola Tesla ojačao je za 1,3 posto, uz oko 600.000 kuna prometa.

Viadukt je u tromjesečju povećao gubitke čak šest puta, dok mu je na burzi cijena stagnirala, uz tek stotinjak tisuća kuna prometa.

Oporavak na domaćem tržištu kapitala slijedio je raspoloženje europskih burzi, gdje su dionice uzletjele nakon objave niza dobrih poslovnih rezultata, među kojima se ističu španjolski Banco Santander i njemački Siemens.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje