SVJETSKE BURZE

Ulagači zabrinuti zbog svinjske gripe

28.04.2009 u 10:31

Bionic
Reading

Indeksi globalnih burzi nastavili su padati i u utorak zbog zabrinutosti ulagača posljedicama koje bi gospodarstvu moglo nanijeti širenje ptičje gripe

Glavni britanski indeks FTSE 100 u jutarnjem trgovanju pao je za 1,4 posto dok je japanski Nikkei pao više od 2 posto, a hongkoški Hang Seng oslabio je 1,4 posto.

'Upravo kad se počeo nazirati oporavak svjetske ekonomije, svinjska gripa je narušila optimizam', rekao je analitičar Tsuyoshi Segawa. Međutim, neki analitičari smatraju da su investitori iskoristili pojavu svinjske gripe kao izgovor za kapitalizaciju dobiti ostvarenu posljednjih tjedana.

Nakon što se virus svinjske gripe, koji je izbio u Meksiku prije samo nekoliko dana, proširio u SAD i Kanadu, a potom i u Europu, Svjetska zdravstvena organizacija povisila je razinu uzbune u svijetu za jedan stupanj, načinivši tako korak bliže proglašenju prve pandemije gripe u 40 godina.

Opasnost od širenja svinjske gripe mogla bi dovesti do daljnjeg pada putovanja i trgovine u svijetu pa su i danas pod najvećim pritiskom dionice povezane s turizmom i transportom.

Ulagače je dodatno zabrinulo i pisanje Wall Street Journala da će najveće američke banke, Bank of America i Citigroup, zbog loših plasmana ipak morati potražiti svježi kapital. Zato ulagači s velikim nestrpljenjem očekuju rezultate 'testa na stres', koji će pokazati imaju li najveće američke banke dovoljno kapitala, a koji će biti objavljeni idućega ponedjeljka.