MOL U DEFENZIVI?

Cijena dionice Ine potonula na 3.900 kuna

19.12.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Nakon više od sedam i pol mjeseci, na Zagrebačkoj burzi nastavljeno je trgovanje dionicom Ine. Prve buzrovne transakcije odigrale su se po cijeni od 4.360 kuna. Neposredno nakon otvaranja uslijedila je kratkotrajna euforija tijekom koje je cijena uzletila do 4.498 kuna. Međutim, vrlo brzo je došlo do osjetne korekcije pa je nakon nešto više od pola sata trgovanja cijena potonula na 3.900 kuna

Ukidanjem privremene obustave trgovanja otvorila se mogućnost da MOL stekne većinsko vlasništvo nad Inom. Trenutno Mol kontrolira 49,07 posto dionica Ine, država ima 44,8 posto, a mirovinski fondovi 4,25 posto

Teoretski je na tržištu slobodno 1,86 posto dionica, ali ustvari se radi o manjem postotku jer uvijek postoji određeni broj dionica koji zbog različitih prepreka nije raspoloživ za prodaju.

Komentirajući Hanfinu odluku da nakon mjeseci protivljenja Ini dozvoli trgovanje, Dragan Kovačević, gospodarski strateg Hrvatske narodne stranke (HNS) i nesuđeni novi šef Hanfe, u izjavi za HTV-ov 'Dnevnik 3' ocijenio je da je ta odluka 'vrlo dvojbena u vremenu i prostoru u kojem je donesena'. 'To znači da teoretski, ali i u praktičnom smislu, Mol u ponedjeljak može postati većinski vlasnik 50 posto plus jedne dionice Ine', kazao je Kovačević.

Ina će tako, kaže on, praktički prijeći u mađarske ruke dok Hrvatska još uvijek nema formiranu vladu. 'To je jedna vrlo loša odluka regulatora, odluka koja liči na podmetanje novoj vladi', smatra Kovačević. Mišljenja je da je Hanfa mogla pričekati s odlukom dok se ne uspostavi model razgovora između nove vlade i Mola, što je po njemu jedino moguće rješenje.

Ante Samodol, čelni čovjek Hanfe kojemu je prije nekoliko dana istekao mandat, odbacuje bilo kakvu političku pozadinu u donošenju odluke. 'Ina je sada najbolji i najtransparentniji izdavatelj dionica u Hrvatskoj, ali dogode li se opet propusti u poštovanju tržišnih pravila, regulator će im opet zaustaviti trgovanje dionicom izvršila nadzorne mjere vezane uz postupanje s povlaštenim informacijama', izjavio je Ante Samodol za Jutarnji list.

Iako je burzovno trgovanje dionicom Ine bilo blokirano sedam i pol mjeseci, trgovina ipak nije potpuno prestala. Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) od početka zabrane trgovanja sklopljeno je 90 ugovora o prijenosu vlasništva. Putem tih ugovora o prijenosu, 1.539 dionica Ine promijenilo je vlasnike u 23 transakcije. U njima su sudjelovale isključivo fizičke osobe što znači da navedene promjene vlasništva nisu utjecale na odnos snaga velikih dioničara.