PRVIH DEVET MJESECI

Vipnet: Prihod manji za 9,1 posto

14.11.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet u trećem je ovogodišnjem kvartalu ostvarila 123,7 milijuna eura ukupnih prihoda, što je 8,5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu, dok je operativna dobit (EBITDA) smanjena 10 posto, na 52,2 milijuna eura, izvijestili su danas iz te tvrtke

Poslovni rezultati Vipneta objavljeni su danas u Beču u sklopu rezultata Telekom Austria Grupe čija je Vipnet članica, a kako navode iz te tvrtke, u rezultatima za treći kvartal prvi put je uključena i tvrtka B.net koja je od kolovoza ove godine u stopostotnom vlasništvu Vipneta.

Iz Vipneta dodaju i da je u tom kvartalu dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila 35,2 milijuna eura, što je, po podacima iz izvješća Telekom Austria, za 14,6 posto manja dobit.

Iz Vipneta pak važnim ističu i što su u trećem kvartalu ove godine povećali kapitalna ulaganja, za 77,6 posto, na 8,4 milijuna eura.

Broj korisnika u trećem je kvartalu ove godine porastao za 1,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, te ih je krajem tog kvartala bilo 2,17 milijuna.

Pritom se broj pretplatnika povećao za 9,3 posto, broj prepaid korisnika smanjio za 2 posto, dok je korisnika bežičnog broadbanda porastao za 19 posto, na njih oko 195 tisuća. Iz Vipneta navode i da su tijekom trećeg kvartala ove godine zadržali udjel u vrijednosti tržišta od 40 posto,

Komentirajući razultate trećeg kvartala predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković kazao je da su oni pod utjecajem pada cijena roaminga te kupnje B.neta, čije rezultate ocjenjuje izvrsnim i pravom odskočnom daskom za ulazak Vipneta na tržište fiksnih komunikacija.

B.net kao pružatelj usluga kabelske distribucije, fiksnog telefoniranja i interneta krajem trećeg kvartala ove godine imao je 61,7 tisuća korisnika fiksne telefonije, dok je internet koristilo njih 63,1 tisuća, a televizijski sadržaj 123,6 tisuća.

U konsolidiranim prihodima Vipneta za devet mjeseci ove godine B.net je, prema izvješću Telekom Austria, imao udjel od 5,6 milijuna eura, dok su ukupni prihodi Vipneta u tom razdoblju iznosili 314,4 milijuna eura i bili za 9,1 posto manji nego u devet mjeseci prošle godine.