JURE RADIĆ

2008. najuspješnija godina za IGH

01.04.2009 u 14:30

Bionic
Reading

Neto dobit Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) u 2008. godini porasla je za 11 posto u odnosu na 2007. godinu, te je iznosila 72 milijuna kuna, izjavio je predsjednik Uprave IGH Jure Radić na konferenciji za novinare, ocijenivši da je prošla godina usprkos svjetskoj gospodarskoj krizi za IGH bila daleko najuspješnija poslovna godina dosad

Ukupni prihodi su istovremeno porasli 23 posto i dosegli 782 milijuna kuna. Ovaj je rast ostvaren u prvom redu zahvaljujući znatnom povećanju poslovanja u zemlji, ali i rastu prihoda iz inozemstva po stopi većoj od 200 posto.

Ukupna aktiva IGH povećana je za 659 milijuna kuna, te je krajem 2008. godine iznosila 1,43 milijarde kuna, što predstavlja rast od 86 posto. Do porasta aktive došlo je uglavnom radi ulaganja u nekretnine što direktno, što putem preuzimanja poduzeća. Ukupan dug je uslijed spomenutog ulaganja povećan za 551 milijuna kuna, od čega se značajniji dio odnosi na dug prema nefinancijskim institucijama.

Govoreći o očekivanjima za 2009, Radić je istaknuo da će se nepovoljan utjecaj gospodarske krize osjećati i tijekom ove godine te da je u ovom trenutku izuzetno teško predvidjeti u kojoj mjeri bi to moglo usporiti trend rasta IGH. 'No, pravodobno smo poduzeli potrebne mjere u smislu širenja poslovanja u zemljama okruženja, kao i racionalizacije troškova, te sam uvjeren da će i 2009. godina, iako možda ne po stopama iz prethodnih godina, za IGH biti godina rasta', rekao je Radić.

Najavljujući nove projekte Jure Radić, predsjednik Uprave IGH, izjavio je da su pregovori s hotelskim lancem Marriott 'u intenzivnoj fazi' i da 'imaju ugovor na stolu'. Marriott International hotelska je grupacija koja upravlja s više od tri tisuće hotela i 520 tisuća soba u cijelome svijetu. Posjeduje 20 brandova, među kojima su i Ritz Carlton i Bvlgari.

Osim Bundeka, koji će se završiti tijekom ove godine, IGH počinje gradnju Ban Centra na elitnoj poziciji u centru grada.

Iz Instituta građevinarstva Hrvatske stigla je i obavijest o promjeni sadašnjeg imena u Institut IGH.

Dionicom IGH danas se na Zagrebačkoj burzi trguje izuzetno aktivno, uslijed čega je cijena zabilježila osjetan rast.