EURO JAČA

Švicarac najslabiji u mjesec dana

28.08.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Euro je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima ojačao prema američkoj valuti zbog niza slabih podataka iz američkog gospodarstva, dok su tečajevi obje valute prema švicarcu dosegnuli najviše razine u mjesec dana

Unatoč snažnom padu indeksa IFO njemačke poslovne klime, i to na najnižu razinu u zadnjih 14 mjeseci, te ponovnom jačanju straha od eskalacije dužničke krize u eurozoni, nakon što je nekoliko članica, uključujući Finsku i Austriju, zatražilo od Grčke jamstva za njihove kredite u sklopu međunarodnog paketa pomoći, tečaj eura prošloga je tjedna ojačao prema američkoj valuti.

Ponajprije se to zahvaljuje postojanoj potražnji azijskih ulagača za europskom valutom.

Tečaj eura ojačao je prema dolaru 0,72 posto, na 1,4495 dolara. U petak se u jednom trenutku probio i iznad razine od 1,4500 dolara.

Slabljenje dolara posljedica je i niza slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka koji su ojačali strahovanja da bi američko gospodarstvo moglo ponovno kliznuti u recesiju.

Tim više što predsjednik Feda Ben Bernanke na konferenciji američke središnje banke u petak nije najavio nove mjere kvantitativnog monetarnog popuštanja, već je samo kazao da Fed ima 'ima niz alata koje može koristiti za dodatne monetarne poticaje'.

Stoga će idućega tjedna ulagači pozorno pratiti nove pokazatelje – o osobnoj potrošnji Amerikanaca, industriji i tržištu rada.

U svakom slučaju, investitori će biti na oprezu, a kako se idućega tjedna očekuje manja likvidnost na tržištima novca zbog praznika u Londonu u ponedjeljak, to bi, kažu analitičari, moglo dati podršku tečaju dolara, najlikvidnijoj svjetskoj valuti.

Nakon duljeg razdoblja snažnog rasta, švicarski je franak prošloga tjedna prema euru i dolaru potonuo na najniže razine u zadnjih mjesec dana. Posljedica je to najave švicarske banke UBS da bi mogla zaračunavati pristojbe na neke depozite u francima u nastojanju da obeshrabri korištenje te valute kao sigurnog utočišta za kapital.

Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna prema švicarcu 3,37 posto, na 1,1689 franaka. Cijena dolara porasla je pak 2,67 posto, na 0,8064 franka.

S druge strane, tečaj dolara blago je oslabio prema jenu, za 0,2 posto, na 76,66 jena.

Zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni i SAD-u proteklih mjeseci snažno su ojačale potražnju za sigurnim utočištima za kapital, švicarskoj i japanskoj valuti. To je pak izazvalo reakciju monetarnih vlasti u Švicarskoj i Japanu, koje poduzimaju napore za slabljenje valuta da ne bi ugrozile ta izvozno orijentirana gospodarstva.

'I dalje postoji pritisak za jačanje franka i jena, no nećemo vidjeti daljnju znatniju aprecijaciju tih valuta jer tamošnji zakonodavci neprestano izražavaju zabrinutost', kaže Samarjit Shankar, valutni strateg u banci BNY Mellon.