Novac GORUĆI PROBLEM ŠVICARSKOG FRANKA

U Banskim dvorima počinje sastanak Vlade i bankara

  • Autor: Z.K.
  • 17.8.2011 9:19:24
  • 17.8.2011 7:45:25

Dugoočekivani sastanak bankara i vladajućih o rješavanju problema kredita u švicarskim francima dogodit će se, prema najavama, danas u 10.30 sati u Banskim dvorima

Prema informacijama koje su procurile iz pregovaračkih timova, konačno rješenje na tragu je mađarskog modela, koji uključuje fiksiranje tečaja franka, uz naknadno plaćanja tečajnih razlika ako franak u međuvremenu ne izgubi na vrijednosti. Po svemu sudeći, tečaj će biti fiksiran na razini 5,8 kuna za franak, a rok odgode plaćanja ostatka duga pet godina.

Zasad se još ne zna hoće li se obračunavati kamata na razliku između fiksne i tržišne vrijednosti franka. Vlada je ostala pri prvobitnom zahtjevu da se na ostatak vrijednosti, tzv. balon, ne obračunava kamata, a banke traže barem minimalnu kamatu.

Pravo na pomoć vjerojatno će imati samo korisnici stambenih kredita koji su vlasnici prve nekretnine. Model uključuje i jednokratno smanjenje osnovnih kamatnih stopa za sve kredite vezane uz franak od 0,5 do 1,5 posto.

Protivnici predloženog rješenja upozoravaju da se njime problem sa švicarcima ne rješava, nego samo odgađa. Radikalni zahtjevi stižu iz Udruge franak, koja traži hitno smanjenje kamata na sve kredite s valutnom klauzulom za više od tri posto te dugoročno ukidanje valutne klauzule, uz konverziju kredita u kune po tečaju na dan sklapanja ugovora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još