CROBEX OPET TONE

Burzovni optimizam nestao bez traga

12.03.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Nakon dvodnevnog opravka, Crobex je danas opet zaronio u negativni teritorij. Tijekom većeg dijela dana negativan predznak kretao se između jedan i dva posto, a konačni minus iznosio je 1,29 posto. Redovni promet od 14,9 milijuna kuna jedan je od najslabijih u ovom mjesecu

Korekcija je najjače pogodila manje likvidne brodarske (Jadroplov, Tankerska plovidba, Uljanik plovidba) i građevinske (Tehnika, Viakdukt) dionice, a značajno su oslabile i dionice Atlantic grupe, Konzuma, Maistre, Petrokemije, Tiska i Ericssona Nikole Tesle.

Dionica Ericssona NT-e potonula je ispod 1.000 kuna, unatoč solidnim poslovnim rezultatima. Po svemu sudeći predložena dividenda od 70 kuna nije zadovoljila apetite ulagača.

Na meti prodavatelja našle su se i dvije najlikvidnije dionice – Atlantska plovidba i T-HT. Dionica dubrovačkog brodara spustila se na 645 kuna, uz promet od 2,36 milijuna kuna. Dionica T-HT-a u završnici trgovanja skočila je 205,5 kuna zaključivši dan u blagom plusu. 

Među rijetkim likvidnijim dobitnicima istaknule su se dionice Luke Rijeka i SN holidnga koje bilježe dvoznamenkasti postotni rast cijene.

Vodeći europski burzovni indeksi u četvrtak su oslabili pod pritiskom dionica bankarskog sektora.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.