Novac PRIMAMLJIVA PONUDA?

JP Morgan i Nomura žele 10 posto HT-a

Velike svjetske investicijske banke JP Morgan i Nomura pokrenuli su razgovore s imateljima većih paketa dionica HT-a, prije svega to se odnosi na Fond hrvatskih branitelja sa sedam posto dionica u vlasništvu te Umirovljenički fond kojemu je Vlada prije dva mjeseca za potrebe isplate duga umirovljenicima prenijela tri i pol posto dionica HT-a, doznaje Poslovni dnevnik

Udjeli za koje su zainteresirani JP Morgan i Nomura vrijede trenutačno na burzi 2,8 milijarde kuna. Prvotno su moćni investicijski divovi željeli objediniti pakete zainteresiranih prodavatelja i aranžirati sekundarnu javnu ponudu dionica za strane ulagače, no izgledniji je plan da će banke prvo otkupiti udjele, a zatim za njih potražiti kupce, piše Poslovni dnevnik.

Osim Umirovljeničkog i Braniteljskog fonda, velik udio u HT-u ima i mirovinski fond Raiffeisen, koji drži 4,23 posto HT-a, no banke su očigledno procijenile da veći interes za prodaju trenutačno imaju 'državni' fondovi.

Prema trenutnim burzovnim cijenama HT-a (oko 305 kuna) - dakle, ne računajući eventualnu premiju na veličinu paketa - operacija koja bi obuhvatila ta dva dionička udjela vrijedila bi oko 2,8 milijardi kuna.

Zbog burzovnih pravila informaciju nije mogao komentirati Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a, niti Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Investa, koji upravlja Fondom branitelja, a u Umirovljeničkom fondu, iako ne žele govoriti o konkretnim imenima, potvrđuju interes potencijalnih investitora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još