Novac ZAGREBAČKA STANOGRADNJA

U devet mjeseci izgrađeno 60 posto manje stanova

U Zagreb je u prvih devet mjeseci ove godine završena izgradnja svega 1.192 stana, što je za 60 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada ih je bilo završeno 2.980, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada

O izrazitom padu stanogradnje u Zagrebu govori i podatak o smanjenju broja stanova u izgradnji. Tako broj nezavršenih stanova iznosi 2.032, a to je za 52,4 posto manje nego u istom razdoblju 2009. kada je u izgradnji bilo 4.269 stanova.

Ukupna vrijednost izvršenih građevinskih radova i utrošenog materijala uključujući i stambenu izgradnju u Zagrebu je u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 6,47 milijardi kuna.

U ukupnoj vrijednosti radovi koje su građevinske tvrtke obavile sa svojim radnicima iznose 3,8 milijardi kuna, a vrijednost radova ostvarenih sa podizvođačima bila je 2,66 milijardi kuna. Od radova koje su obavila građevinska poduzeća sa vlastitim radnicima 1,6 milijardi kuna odnosi se na radove na zgradama, a 2,2 milijarde kuna na ostalim građevinama.

Usporede li se podaci za devet ovogodišnjih mjeseci sa onima objavljenim prije godinu dana za isto prošlogodišnje razdoblje proizlazi da je vrijednost izvršenih građevinskih radova u tri kvartala ove godine bila manja za 27,5 posto.

Nove narudžbe građevinskih radova u Zagrebu u prva tri ovogodišnja tromjesečja vrijedne su pak 3,33 milijarde kuna. Od toga se 56,9 posto odnosi na zgrade, a 43,1 posto na ostale građevine.

Visina novih narudžbi u prvih devet ovogodišnjih mjeseci manja je za 51,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 6,9 milijardi kuna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još